30. srpna 2023 12:20

Vzácný modrý superúplněk je tady. Na oblohu vystoupá největší Měsíc celého roku

Pokud vás ve středu večer venku zaskočí silné světlo, při kterém se dají bez problémů číst noviny, máte štěstí – právě jste se stali svědky už druhého srpnového superúplňku. Měsíc se při něm k Zemi přiblíží na vůbec nejkratší vzdálenost v roce a bude se jevit mnohem větší a zářivější než obvykle.

Měsíc se k nám ve středu 30. srpna v 17:52 přiblíží na vzdálenost 357 181 km, což je přibližně o 25 000 km méně, než je průměrná vzdálenost Měsíce a Země (382 900 km). Vlastní úplněk nastane o téměř deset hodin později ve čtvrtek 31. srpna ve 3:35, Měsíc ale oblohu ovládne už ve středu večer – v závislosti na místě pozorování vychází kolem 19:30.

Přečtěte si také: Jeseterový a modrý superúplněk ovládnou srpnovou oblohu. Vážou se k nim zajímavé mýty a legendy

V srpnu jde už o druhý superúplněk, ten první nastal 1. srpna v 7:53 ráno. Jde o poměrně vzácný úkaz – naposledy jsme měli možnost pozorovat dva superúplňky v jediném měsíci v prosinci 2009, další příležitost nastane až v roce 2037. I proto se aktuální superúplněk označuje jako „modrý“ (z anglického „blue supermoon“). Tento pojem ovšem nevychází z očekávaného zabarvení Měsíce, ale z anglického výrazu „once in a blue moon“, což ve volném překladu znamená „jednou za uherský rok“.

Pozorování Měsíce bude stát za to

Druhý srpnový superúplněk slibuje ohromující divadlo. Kvůli nebývalému přiblížení k Zemi se totiž náš souputník bude jevit přibližně o 8 % větší a asi o 15 % jasnější než obvykle. Jediným problémem je počasí. Meteorologové na večer a poslední srpnovou noc slibují na většině území Česka zataženo až oblačno, přechodně ale může být i polojasno.

Mohlo by vás zajímat: Chladné počasí končí, o víkendu se teploty přiblíží třicítce. Podívejte se, kde hrozí bouřky

Podle astronoma a fotografa noční oblohy Petra Horálka se nejlepší pohled na superúplněk naskytne při východu a západu Měsíce, kdy se měsíční disk bude pohybovat nízko nad obzorem. Na pozorování máte tedy celou noc, protože Měsíc ve čtvrtek 31. srpna zapadá až přibližně v šest hodin ráno. Poslední letní superúplněk pak nastane 28. září, tedy pět dnů po podzimní rovnodennosti, kdy na severní polokouli končí léto.

Zdroj: NPR, Gizmodo

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom