19. října 2024 17:50

Vědci prokázali bolestivý důvod, proč to mají ženy v životě těžší než muži

Chemická úleva od bolesti funguje lépe mužům než ženám. Nová studie rozpletla příčiny.

Vědci z University of California v San Diegu publikovali novou studii, která odhalila důležité rozdíly v mechanismech, jak se muži a ženy vyrovnávají s bolestí. Poskytuje cenné vysvětlení, proč ženy trpí častěji jejími chronickými projevy a méně reagují na léčbu pomocí opioidů.

Předmětem zkoumání byly účinky medikace na chronickou bolest v dolní části zad. Ukázalo se, že muži a ženy využívají odlišné biologické systémy k úlevě od bolesti. Zatímco muži při zmírnění bolesti spoléhají na endogenní opioidy, tedy přírodní látky produkované přímo naším tělem, ženy častěji využívají jiné neopioidní mechanismy. Syntetické opioidní léky, z nichž jsou jako nejúčinnější vnímané morfin či fentanyl, tak nemusí ženám fungovat stejně efektivně.

Studie zahrnovala 98 účastníků, mezi nimiž byli jak zdraví jednotlivci, tak ti trpící chronickou bolestí zad, přičemž dostávali buď placebo nebo vysokou dávku naloxonu – léku, který zastavuje působení syntetických i endogenních opioidů. Poté zažili během meditačního programu velmi bolestivý, ale neškodný tepelný podnět na zadní straně nohy. Vědci měřili a porovnávali, jak různé skupiny reagovaly, když byl opioidní systém zablokován a když naopak neporušen. Naloxon zhoršil reakce mužů, v případě žen naopak dokonce zvýšil úlevu od bolesti dosaženou meditací.

Čtěte také: Psi mají k člověku geneticky blíž, než se myslelo. Od zbytku zvířat je odlišuje jedinečná schopnost

„Prokázala se potřeba vyvíjet lékové terapie zaměřené na konkrétní pohlaví, protože mnohé z léčebných metod, které používáme, nefungují pro ženy tak dobře jako pro muže,“ uvedl šéf studie profesor Fadel Zeidan a dodal: „Věděli jsme, že zvládání bolesti se u mužů a žen liší, ale dosud nám chyběl jasný biologický rozdíl v používání endogenních systémů.“ Pokud by byla k dispozici analgetika individualizovaná podle pohlaví, zvýšily by se podle něho účinky léčby a snížilo riziko závislosti a zneužívání opioidů.

Ženská bolest se bere méně vážně

Co se týče léčby bolesti, prokázala jiná studie publikovaná časopisem Nature další zajímavý fenomén. Rozsáhlé zkoumání dat z více než 21 tisíc propouštěcích zpráv z amerického a izraelského zdravotního systému ukázalo, že lékaři berou ženskou bolest méně vážně než mužskou.

Poskytovatelé zdravotní péče nejenže jim předepisovali léky proti bolesti méně často než mužům, ale také méně často zaznamenávali jejich skóre bolesti a ženy také déle musely čekat na příjmu na pohotovosti. „Ve hře jsou stereotypy, jako že ženy jsou emocionálnější a prožívanou bolest nadhodnocují, nebo že jsou naopak schopné bolest snášet lépe než muži,“ uvádí studie.

Zdroje: Science Daily, Nature

Video, které jste mohli minout: Zmizely a tři roky je nikdo neviděl. Teď děti zachytila kamera v divočině na Novém Zélandu

Radek Londin

redaktor FTV Prima

Všechny články autora