27. prosince 2023 17:50

Slavná zbraň se inspirovala československým samopalem. Její úspěch má hořkou příchuť

Převratné zbraně (2) - Uzi

Boje jsou o to snazší, o kolik je snazší používání zbraní, a od této zásady se odvíjí konstrukce slavného samopalu Uzi. Pro svou řadu výhod je bohužel hojně rozšířený i mimo armádní a jiné bezpečnostní složky.

Prototyp samopalu vyrobil koncem čtyřicátých let dvacátého století konstruktér Uziel Gal, který si zbraň patentoval roku 1951. Přestože nechtěl, aby samopal nesl jeho jméno, byla zbraň pojmenována Uzi, a Gal byl za svůj přínos armádě roku 1958 jako první člověk oceněn Izraelskou bezpečností. Gal se inspiroval československým samopalem SA23 a přistoupil k podobnému konstrukčnímu řešení.

Chirurgická jednoduchost

Uzi je vyroben z lisovaných ocelových dílů a má zvláštní, teleskopický typ závěru, který při zatažení obklopuje zadní část hlavně. Díky tomu není pouzdro závěru příliš dlouhé. Zásobník se dává do pistolové rukojeti, což je další elegantní způsob, jak šetřit místem.  Do zásobníku se přitom vejde až 50 nábojů 9 mm Parabellum. Zbraň má tak velkou výhodu ve své kompaktnosti a také konstrukční jednoduchosti. Jelikož se snadno rozebírá na údržbu i opravy, může s ní snadno zacházet i laik.

Čtěte také: Expert naznačil, proč se Gabčíkův samopal zasekl. A představil pistoli, která měnila dějiny

Což je ostatně jeden z problémů dané zbraně. Třebaže Uzi vydatně pomáhá izraelským bezpečnostním složkám, rozšířil se i do vlastnictví mnoha teroristických skupin či organizovaného zločinu. Kromě širokého záběru uživatelů našel samopal Uzi své místo také v popkultuře, kde jej používá nemalé množství hrdinů amerického akčního filmu zejména 80. let. Popularita Uzi je tak velká, že se pojem „Uzina“ stal zejména mezi laiky užívaný i pro americký samopal Ingram MAC-10, jenž má podobnou konstrukci.

Zdroje: Encyclopedia Britannica/Military Today

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom