7. ledna 2024 06:03
Adam Vala

Jak tankovací pistole pozná, že má přestat plnit nádrž benzínem nebo naftou?

Vysvětlení je překvapivě složité a nehraje v něm roli žádná elektronika. Vše je kombinací fyziky a skvělého designu.

Pokud jezdíte autem, dřív nebo později s ním musíte k čerpací stanici – tedy pokud se nejedná o  elektromobil. Pro stamiliony lidí po celém světě jde o naprostou rutinu, činnost, kterou opakují pravidelně, bez přemýšlení. Napadlo vás ale někdy, jak při tankování plné nádrže čerpací pistole pozná, kdy má přestat lít další palivo? Jak to, že není čerpání pohonných hmot provázeno gejzíry benzínu či nafty, stříkajícími z ústí nádrží okolostojících aut? Tuhle otázku se snažil zodpovědět youtuber Steve Mould a přišel s komplexním vysvětlením poměrně složitého mechanismu.

Přečtěte si také: Leteckého technika nasál proudový motor letadla. Video ukazuje jeho zázračnou záchranu

Pokud jste si mysleli, že se typické cvaknutí provázející zastavení přítoku paliva do vaší nádrže ozve proto, že v pistoli je nějaké elektronické čidlo, které k tomu dá povel v okamžiku, kdy hladina paliva v nádrži vystoupá nad určitou mez, jste vedle. Ostatně celá hliníková pistole je zpravidla neustále vlhká a může být potřísněna i zvenku a čidlo by kvůli tomu nemuselo fungovat správně. Proto se designéři na pohled obyčejného, ale skvěle vymyšleného nástroje spoléhají pouze na fyziku, která funguje bezchybně.

Kouzlo Venturiho efektu

Velmi zjednodušeně řečeno se benzín nerozstříkne všude kolem díky Venturiho efektu, který v roce 1797 objevil italský fyzik Giovanni Venturi. Základní myšlenka tohoto jevu spočívá v tom, že při průchodu kapaliny zúženým prostorem se rychlost kapaliny zvyšuje, zatímco její statický tlak klesá. V kombinaci s druhou trubičkou, kterou je možné vidět v ústí tankovací pistole, a vzduchem, který nasává, tak vznikne v mechanismu pistole tlak dostatečně velký na to, aby udržel pákový mechanismus otevřený pro průchod paliva.

V momentě, kdy však malá trubička přestane nasávat vzduch – tedy přesně v okamžiku, kdy se hladina paliva v nádrží potká s tankovací pistolí – se tlak sníží a pákový mechanismus selže. Samozřejmě zcela záměrně a s účinkem, který všichni dobře znáte: ozve se cvaknutí a i když nadále držíte stisknutou rukojeť tankovací pistole, přívod paliva se přeruší.

Mohlo by vás zajímat: V Česku přibylo čerpacích stanic s nekvalitními palivy. Podívejte se na seznam hříšníků

Video Stevea Moulda podrobně vysvětluje, jak je bezpečnostní mechanismus navržený, co jej drží v otevřené pozici a co přesně se stane, když dojde k poklesu tlaku. Vše spočívá v několika kuličkových ložiscích, která drží ventil otevřený proti stěně úzkého pouzdra. Pokud ale tlak klesne, ložiska zajedou do západky, ta se uvolní a vy můžete bezpečně vrátit pistoli do stojanu a zamířit k pokladně.

Zdroj: IFL Science, Steve Mould

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom