24. června 2024 16:25
Adam Vala

Opravdový světelný meč? Existují hned dva, jsou však velmi nebezpečné

Co ho odlišuje od meče Luka Skywalkera nebo Dartha Vadera? A co vám hrozí, kdybyste s ním chtěli skutečně bojovat?

Světelný meč je jednou z nejikoničtějších zbraní kinematografie. George Lucas a jeho tým přišli s fascinující myšlenkou ultimativní zbraně, které se nemůže postavit na odpor žádná hmota. Svěřili ji do rukou rytířů Jedi, případně temných Sithů z Hvězdných válek a postavili kolem nich příběh o boji dobra se zlem, jehož je světelný meč doslova tím nejzářivějším symbolem. Není se proto čemu divit, když se lidé snaží meč vyrobit, bez ohledu na to, že popírá zákony fyziky, a překvapilo by vás, že se nejeden šikovný nadšenec dostal velmi blízko. Ať už se bavíme o výsledném efektu nebo o použité technologii, máme pro vás dva fascinující příklady.

Na prvním místě podoba

První projekt má na svědomí tým youtuberů z kanálu HeroTech. Ten se pustil do stavby zasouvacího světelného meče, který nakonec označuje za potenciálně nebezpečný. Hlavní motivací bylo sestrojit meč, který je co nejpodobnější světelnému meči z Hvězdných válek, tedy rukojeť ve správném měřítku a mechanismus, který vysouvá a zasouvá svítící čepel.

Mohlo by vás zajímat: Jakou psychickou poruchou trpěl Darth Vader? Vědci rozebrali jeho přechod k temné straně Síly

Právě zatahovací mechanismus ale bylo velmi složité sestrojit a nadšenci naráželi na řadu slepých uliček. Kouzelnickou hůl – zařízení, které je možné složit do velmi kompaktních rozměrů, ale současně jej velmi rychle „vystřelit“ až do metrové délky – nebylo možné využít bez úprav. Nakonec ale po modifikaci této hole našli lidé z HeroTech řešení, jak kontrolovat pohyb čepele a zbývalo jen vyřešit osvětlení.

To zajistil pásek s diodami, který však nakonec způsobil ono potenciální nebezpečí. Diody se totiž tak zahřívaly, že začaly tavit plast, z něhož byl meč vytvořen, což sice vyřešilo použití jiného plastu při tisku na 3D tiskárně, ale tím nemusí disponovat všichni. Výsledek ale rozhodně stojí za to, i když má své mouchy a je nutné ještě odladit například to, že z některých úhlů nejsou LED pásky tak viditelné a meč se může jevit jako… Zkrátka jako nesvětelný.

Meč z Guinnessovky

Pokud se ale nechcete nechat opíjet rohlíkem, máme pro vás ještě tip na další projekt, za kterým stojí další youtuber Alex Burkan. Ten na svém kanále Alex Lab informoval v roce 2022 o světelném meči, jehož čepel je z plazmy. Ano, čtete správně, z plazmy o teplotě 2800 °C, která je navíc schopná přeříznout i ocel. „Klíčovou součástí mého světelného meče je elektrolyzér,“ vysvětlil Burkan komisařům z Guinnessovy knihy rekordů.

Jde o zařízení schopné generovat obrovské množství vodíku a kyslíku, přičemž stlačuje plyn libovolným tlakem bez mechanického kompresoru. Na rozdíl od skutečného světelného meče nebo těch, které předvádí Disney v Hvězdných válkách, však čepel funguje na plný výkon jen asi 30 sekund. A co víc, Burkan připustil, že někdy prostě může meč doslova explodovat v rukou, což není efekt, který by vám v boji přihrál jakoukoliv výhodu. Rozhodně se to tedy doma nepokoušejte napodobovat!

Zdroj: HeroTech - YouTube, Guinnessova kniha rekordů, Alex Lab - YouTube

Video, které jste mohli minout: Trailer seriálu Star Wars: Akolytka

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský