25. prosince 2023 06:00
Adam Vala

Vyvíjí se samostatná umělá inteligence, která připomíná Skynet z Terminátora

Vědecký vývoj nové AI působí jako něco z filmu Terminátor. Jak daleko jsme od války se stroji?

V uplynulém roce, konkrétně od spuštění ChatGPT společností OpenAI, se začalo zdát, že umělá inteligence je všude. Kancelářský software, operační systémy a dokonce i telefony byly přizpůsobeny tak, aby využívaly sílu generativní umělé inteligence a pomáhali jejich uživatelům v plnění základních i složitějších úkolů. Alespoň prozatím ale umělá inteligence ve velkém nepronikla do základních věcí každodenní potřeby, což je samozřejmě jen otázkou času. Naznačuje to výzkum odborníků z předních univerzit a práce společnosti AIZip, která se snaží vytvořit samočinnou umělou inteligenci.

Žít by mohla ve věcech jako jsou zubní kartáčky, mikrovlnné trouby, ale třeba i boty a přimět jednotlivé věci reagovat podle toho, jak jsou používány. Přirozeně, bez nutnosti jakéhokoliv nastavování. Cesta k této vizi vede přes přizpůsobování umělé inteligence a schopnosti vytvářet specializované kopie sebe sama, které by co nejefektivněji fungovaly pro řešení stanovených úkolů. Důvodem, proč by mělo k něčemu takovému docházet, má být především snaha o zefektivnění toho, jak modely umělé inteligence fungují a nezatěžovat tak systém nadbytečnými informacemi a procesy učení něčeho, co v daném předmětu AI nepoužije.

Z druhé strany je ale nutné nechat do zmiňovaných předmětů denní potřeby vejít tzv. nanosenzory, které budou sloužit jako vstupní body informací pro tzv. agenty umělé inteligence. To je přirozeně velkou logistickou operací a je otázka, zda budou výrobci oblečení, zmíněných kartáčků nebo elektroniky chtít něco takového podstupovat. Technický ředitel společnosti AIZip Yubei Chen v tom ale velký problém nevidí a věří, že lidstvo bude chtít samo od sebe na úsvitu své nové éry něco takového podstoupit, aby zkvalitnilo svůj život.

Mohlo by vás zajímat: První robot dostal dokonalou lidskou kůži. Éra skutečných terminátorů se přibližuje

Vyvolává to však samozřejmě další vlnu obav, nakolik jsou podobné hrátky s umělou inteligencí bezpečné. Katastrofické sci-fi filmy nás totiž naučily, že když dáme strojům víc volnosti, než kolik je zdrávo, může se vše trochu zvrhnout a skončit třeba, kdo ví, nukleární válkou?!

Zdroj: Techradar, Tom's Hardware

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom