1. července 2024 07:05

Zakázali potraty a ihned se zvedla úmrtnost miminek. Nový výzkum ukazuje nemilosrdnou realitu

Příznivci zákazu potratů velmi často argumentují i tím, že Spojené státy potřebují zvýšit porodnost. Čím dál častěji se ale ukazuje, že vzít ženám ústavní právo na potrat k tomuto kýženému výsledku nevede; podle nejnovějšího výzkumu má přísná protipotratová politika také své oběti.

Jsou to dva roky, co americký nejvyšší soud zvrátil rozsudek v případu Roe vs. Wade a americké ženy tak přišly o ústavní právo na interrupci. Stát Texas velice brzy nato potraty téměř úplně zakázal. Interrupci tam není možné podstoupit až na zcela výjimečné případy od okamžiku, kdy plodu začne bít srdce, a to ani v případě, že má plod jakkoli těžkou vrozenou vadu, nebo že je matka ještě dítě, oběť incestu nebo znásilnění. Připomeňme, že 16 měsíců po zavedení zákazu potratů tam evidovali 26 tisíc těhotenství, na jejichž počátku bylo právě znásilnění.

A nový výzkum ukázal ještě další stinnou stránku – případů úmrtí miminek následkem vrozených vad ve státě od potratového zákazu přibylo o 22,9 procenta. Pro srovnání, v celém zbytku USA to bylo jen o 3,1 procenta.

Utrpení rodin i náklady na péči

Autoři data pochopitelně analyzovali s ohledem na to, jak brzy po zákazu potratů ve státě se děti narodily, aby si byli jistí, že je zákaz ovlivnil. Zjistili, že místo předpokládaných cca 1700 dětí se s nějakou vrozenou vadou narodilo více než 1900 miminek – to je poměrně strmý nárůst o 12,7 procent.

„Naše závěry ukazují, že restriktivní potratové zákony mohou mít hluboké, nezamýšlené dopady na novorozeneckou mortalitu, což znamená nejen trauma pro celé rodiny, ale taky náklady na lékařskou péči,“ uvedli autoři v tiskovém prohlášení.

Mohlo by vás zajímat: ANALÝZA: Debata Biden vs. Trump je tu. Jaké jsou silné a slabé stránky kandidátů?

To, co zjistili, je zcela v souladu s předchozími výzkumy. „Ukazujeme, jak devastující dopad mohou potratové zákazy mít na těhotné i celé rodiny, když nemají možnost se dostat k zásadní lékařské pomoci,“ vysvětlila autorka výzkumu Suzanne Bellová. Otázkou ovšem je, jestli texaští zákonodárci budou vědecké závěry nějak reflektovat vzhledem k faktu, že je potřeba potratů kontroverzním a ožehavým tématem a potratovou politiku v USA značně ovlivňuje náboženství.

Zdroj: JAMA Pediatrics, NY Times, CNN

Video, které jste mohli minout: Nemocnice o okolnostech záměny pacientek: Odpovědnost nesou dva zaměstnanci, chyby se stávají

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom