15. května 2024 13:50

Jak to nakonec bude s americkými zbraněmi pro Izrael? Z Rafáhu se stal velký problém

Izraelské bombardování města Rafáh

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena pokročila v přípravách nového balíku zbraní pro Izrael za více než miliardu dolarů (asi 23 miliard korun). O balíku tankové munice a taktických vozidel podle tisku informovala Kongres jen týden poté, co potvrdila pozastavení dodávky bomb kvůli svému nesouhlasu s izraelským plánem obsadit Rafáh v Pásmu Gazy.

Podle informací deníku The Wall Street Journal, který se zprávou přišel jako první, se Washington chystá dodat tankovou munici za 700 milionů dolarů (16 miliard Kč), taktická vozidla za 500 milionů dolarů a minometné náboje za 60 milionů dolarů. Datum dodání zatím není jasné.

Přečtěte si také: Hamás vpadl do Izraele se zbraněmi ze Severní Koreje. Šlo o kopie nejslavnější sovětské výbavy

Vláda už o připravovaných dodávkách informovala Kongres. Podle agentury AP nebylo hned zřejmé, zda jsou munice a vozidla nejnovější součástí dříve dohodnutého prodeje zbraní, nebo zda jde o novou dohodu. Dva nejmenovaní poradci z Kongresu uvedli, že plánované dodávky nevychází z financování zahraniční pomoci schváleného minulý měsíc.

Kdo dodává zbraně Izraeli

Spojené státy jsou sice hlavním, ale zdaleka ne jediným dodavatelem zbraní a munice do Izraele. Jak poznamenává BBC, po USA s 65,6 % je druhým v pořadí s téměř 30procentním podílem Německo následované Itálií (4,7 procenta). Německo například v lednu 2024 zvažovalo, že izraelské armádě poskytne 10 000 granátů ráže 120 mm, o které Tel Aviv žádal už v listopadu 2023. Kromě toho už Berlín Izraelcům od propuknutí krize poskytl 3000 přenosných protitankových kompletů a půl milionu nábojů do ručních zbraní.

Izrael vede ofenzivu v Pásmu Gazy od loňského 7. října, kdy palestinské hnutí Hamás zaútočilo na jih Izraele a zabilo nejméně 1200 lidí. Při izraelské odvetě zemřelo podle palestinských úřadů na 35 000 Palestinců, operace se v květnu soustředila na město Rafáh a stejnojmenný hraniční přechod do Egypta. Ve městě před ofenzivou pobývalo na 1,4 milionu palestinských civilistů, z nichž sem více než milion uprchl před boji ze severnějších částí pásma.

Pozor na Rafáh

Před vstupem vojáků do Rafáhu izraelskou vládu důrazně varovalo mezinárodní společenství v čele se Spojenými státy, hlavním spojencem Izraele. Vpád do Rafáhu tak vedl k nebývalému rozkolu mezi Izraelem a USA, které nedávno poprvé od začátku války pozastavily Izraeli dodávky některých zbraní kvůli jejich možnému použití proti civilistům.

Americký prezident Biden pak Izraeli pohrozil, že pokud vstoupí do Rafáhu, přestanou USA židovskému státu dodávat pumy i dělostřeleckou munici. Zároveň jeho vláda zdůrazňuje, že bude vždy Izraeli dodávat prostředky na vlastní obranu, jako je munice do systémů protivzdušné obrany. Oznámení přišlo po měsících kritiky, kterou Bidenova vláda kvůli podpoře Izraele sklízí od propalestinských aktivistů, mladých voličů i části prezidentovy Demokratické strany.

Mohlo by vás také zajímat: Bílý dům: Izrael zřejmě použil naše zbraně při úderech, které odporovaly mezinárodnímu právu

Izraelci při tažení proti Hamásu v hustě zalidněné Gaze zabili tisíce civilistů a jejich bombardování zdevastovalo velkou část tamních budov. I Biden v jistém momentě uvedl, že Izrael své údery provádí bez ohledu na civilní oběti. Americké ministerstvo zahraničí přišlo 11. května s hodnocením, že Izraelci pravděpodobně použili americké zbraně v rozporu s mezinárodním právem, ovšem jasné důkazy v tomto směru nepředložilo.

Zdroj: ČTK, AP, BBC

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora
Sdílejte článek
Štítky Izrael zbraň Joe Biden Pásmo Gazy Hamás vláda USA Kongres Spojených států amerických

Populární filmy na Prima Zoom