16. července 2023 06:00

Legendární stíhačka USA děsila Japonce ve snech. Podívejte se na útok Hvízdající smrti

Vzdušní válečníci VII (3) – Corsair vs Zero

Každá stíhací legenda potřebuje svého odvěkého nepřítele. A nejinak tomu bylo i v případě slavného japonského letounu Micubiši A6M alias Zera. Tomu solidně zatápěl americký stíhací letoun Vought F4U Corsair, který našel využití i v dalších konfliktech.

Corsair se vyráběl od roku 1940 do roku 1952, v některých letectvech až do 60. let. Původně byl navržen, vyroben a provozován ve firmě Chance Vought jako palubní letoun, brzy však prokázal jiné kvality. Když 29. května 1940 poprvé vzlétl a dosáhl rychlosti 651 km/h, provedli inženýři pár nezbytných úprav a v roce 1941 letectvo objednalo první sérii.

Hvízdající smrt

Jak se letoun vyvíjel, dočkal se čtyř kanonů M2 ráže 20 mm, šesti kulometů a pumových závěsníků. Nejzásadnějším příspěvkem do jeho vybavení byla zástavba motoru R-2800-18W série C se čtyřlistou vrtulí Hamilton Standard. Výkonný letoun se stal brzy více než rovnocenným soupeřem stíhaček Zero, které byly sice výkonné, ale konstrukčně relativně křehké. Vzrušující souboj Corsairu s pilotem Zera můžete vidět v pořadu Vzdušní válečníci na Prima Zoom, který mimo jiné uvádí, že Corsair japonští piloti přezdívali na Hvízdající smrt. Mohl za to charakteristický zvuk jeho motoru. To je ale s největší pravděpodobností pouze uměle vytvořená legenda na straně firmy Chance Vought.

Čtěte také: Na ruském Dálném východě se zřítila stíhačka MIG-31. Vojenské námořnictvo pátrá po posádce

Válečný úspěch Corsairu přinesl spoustu nasazení nejen v Tichomoří, ale také během války v Koreji, ve francouzských koloniálních válkách v Indočíně a později v Alžíru. Měl ale jednu vadu. Kvůli omezenému výhledu z kokpitu při závěrečném přiblížení bylo problematické přistát na palubě letadlové lodi. Byl proto používán především na pozemních základnách. Britští piloti ovšem přišli na způsob, jak s Corsairem přistát i na letadlové lodi – přilétali k palubě šikmo a na poslední chvíli polohu srovnali. Efektivnímu výkonu stíhačky tak nic nepřekáželo.

Zdroj: World of War Planes / National WW2 Museum

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom