21. června 2024 11:55

Rusko nasazuje staré, pomalé a Čechům povědomé tanky. Video ukazuje, co okupanty trápí nejvíc

Ukrajinské válčiště přepisuje zažitá pravidla použití obrněné techniky. Levné drony vybavené kamerou a výbušninou už podle ukrajinské civilní kontrarozvědky SBU zničily více než 1000 ruských tanků, a přestože tvrzení nelze nezávisle ověřit, drasticky omezená životnost obrněnců na obou stranách fronty je nepopiratelným faktem.

S postupem války se ukrajinské síly naučily shazovat jednotlivé granáty nebo miny na stojící nebo pohybující se tanky a s přesností na pár centimetrů se trefit i do otevřeného poklopu. Ruskou odpovědí byly jednoduché kovové nástavby nad věžemi tanků, které toto nebezpečí zmírnily. Na bojišti se také začaly objevovat takzvané želví tanky, jejichž věže a korby kryjí kovové konstrukce shora i ze stran, takže se ani nedá poznat, o jaký typ obrněnce se jedná.

Ukrajinci nicméně kontrovali nasazením sebevražedných FPV dronů, které operátoři až do poslední chvíle navádějí na cíl a mohou se tak ochranným nástavbám vyhnout. Záběry z těchto útoků plní sociální sítě, sestřihem několika z nich se nedávno pochlubila i ukrajinská kontrarozvědka SBU. Tady je máte:

Přečtěte si také: Tank za 230 milionů je na Ukrajině skoro k ničemu. Vojáci popsali jeho problémy

Armáda levných dronů

Ve videu SBU uvádí, že od začátku války zničila už více než 1000 ruských tanků. Podle blogu nizozemských analytiků Oryx, který pravidelně na základě fotodokumentace zveřejňuje počty zničené techniky, jich Ukrajinci k 21. červnu 2024 zničili už 2129. Server Foreign Policy s odkazem na zdroje z NATO pak už v dubnu uvedl, že přes dvě třetiny zničených ruských tanků mají na svědomí právě FPV drony.

Na rozdíl od drahých bezpilotních strojů typu Predator v ceně 20 milionů dolarů za kus používaných americkou armádou se ukrajinské drony vejdou do 400 dolarů. Levné součástky ale také znamenají, že je dron méně účinný v noci nebo za oblačného počasí, a improvizovaná nálož někdy vybuchne ještě za letu.

Foreign Policy Research Institute udává, že levné drony mají méně než padesátiprocentní úspěšnost a ke zničení jednoho tanku je jich někdy potřeba i deset. Na druhou stranu Ukrajina takových dronů podle listu Kyiv Independent jen v prosinci 2023 vyrobila přes 50 000 a na desítkách tisíc měsíčně se snaží výrobní kapacitu udržovat i dál.

Muzejní tanky míří na frontu

Přestože drony nemohou nahradit nedostatek dělostřelecké munice a samy o sobě Ukrajině válku nevyhrají, jejich masové nasazení nutí Rusko používat stále starší techniku, která dosud v tisícovkách kusů dřímala ve vojenských skladech rozesetých od dob Sovětského svazu po celé zemi. Patří mezi ně i obstarožní tanky T-62 a T-62M, které Moskva nasadila už při okupaci Československa v srpnu 1968. Jejich transport byl zachycen v Kemerovské oblasti na východě Ruska:

Mohlo by vás také zajímat: Dron roztrhal ruský tank na kusy, ukazují záběry. Masivní explozi nepřežila většina posádky

Tanky jsou opatřeny provizorním přídavným pancířem, který má prodloužit jejich životnost. I tak ale už dnes neposkytují posádce prakticky žádnou ochranu, o účinnosti palby z jejich 115mm děla lze také úspěšně pochybovat. Tanky T-62 byly konstruovány už v 60. letech a jejich nevýhodou jsou i slabé motory o výkonu 580 koní, které poskytují maximální rychlost 50 km/h.

Zdroj: Oryx, Foreign Policy

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský