29. května 2023 15:56

První kobercový nálet na civilisty zabil přes 1 600 lidí. Drtivý útok byl předehrou blitzkriegu

Zlomové okamžiky 2. světové války S1 (1) - Bombardování Guerniky

Baskická vláda, jež se skládala z nacionalistů a levice, tvořila autonomní regionální útvar. Hlavní město Guernica zároveň představovalo důležitý strategický bod. Nebylo zapojeno do bojů probíhající španělské občanské války, třebaže vládní jednotky byly nedaleko, a samo poskytovalo útočiště dvěma praporům baskické armády. Přes tuto skutečnost nedisponovalo protivzdušnou obranou, a tak bylo perfektním terčem pro demonstraci síly a otestování vojenských taktik.

Koncem třicátých let spěl vojenský pokrok k užívání leteckých útoků, přičemž město, které je sice plné nepřátelských vojáků, zato bez jakékoli obrany, bylo ideálním testovacím subjektem. Zkouška taktických novinek i vybavení pro boj ze vzduchu byla stanovena na pondělí 26. dubna 1937.

Smrt z nebes

Nešlo o náhodně vybraný den, ve městě se totiž konaly trhy. Náměstí bylo tudíž plné farmářských stánků, kde zemědělci nabízeli své plodiny, a lidí z celého Baskicka, kteří přijeli nakupovat. Celkem bylo ten den ve městě zhruba 10 000 lidí. Nikdo z nich nepočítal s tím, že se nad městem náhle objeví přes 40 letounů německé Luftwaffe a italského letectva. Sestavu strojů tvořilo 22 německých bombardérů, z toho osmnáct Ju-52, jeden Do17, tři He-111B a tři italské bombardéry SM-79. Během nově vyvinutého kobercového náletu bylo na netušící trhovce a nakupující svrženo 30 tun bomb. Jak zaskočené město vypadalo po neúprosném bombardování, uvidíte v pořadu Zlomové okamžiky 2. světové války na Prima Zoom.

Čtěte také: Brutální záběry: Všude krev a chaos. Rusové Cherson zasypali bombami, zabili 23 civilistů

Počty obětí se různí. Baskická vláda uvádí 1 654 obětí, podle ruských archivů během bombardování zemřelo 800 lidí. Rusové nicméně počítali jen s oběťmi, které zemřely na místě, a nezahrnuli do své statistiky lidi později zesnulé v nemocnici nebo nalezené později v troskách. Britské zdroje uvádějí 400 obětí náletu. V každém případě se jednalo o první akci v moderních vojenských dějinách, kdy byl proveden útok na civilní obyvatelstvo, a první upozornění na vážnost nebezpečí leteckých útoků. Tragédie inspirovala několik významných umělců, například Pabla Picassa, jenž na základě incidentu vytvořil svůj slavný obraz.

Zdroj: History Extra

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom