27. listopadu 2022 06:00

Zvláštní pyramida se stala pohřebištěm stovek vojáků. Připomíná krvavou řež i velké ego

Mezi Kantábrií a Burgosem stojí zvláštní pyramida, která na výšku měří 20 metrů a její vchod zdobí písmeno „M“. Co v jejím nitru můžeme najít a kdo ji postavil?

V roce 1937 byla španělská občanská válka na vrcholu. Jeden z nejkrvavějších a nejnepřehlednějších konfliktů 20. století rozdělil španělskou společnost na dlouhou dobu. Proti oficiální, demokraticky zvolené vládě druhé Španělské republiky vytáhli do boje pravicoví povstalci, v jejichž čele v průběhu války stanul generál Francisco Franco.

Bitva u Santanderu

Jedna z nejkrvavějších bitev války se odehrála v létě roku 1937. Nacionalisté se rozhodli dobýt provincii Santander, nynější Kantábrii. Jak uvidíte v seriálu Záhady s Lorenzem na Prima Zoom, znepřátelené armády nacionalistů posílené jednotkami Benita Mussoliniho a republikánů se střetly u Puerto del Escudo, oblasti, jejíž kontrola znamenala ovládnutí Santanderu.

Nacionalisté se těšili velké převaze ve výzbroji i letecké podpoře. Zároveň dokázali vést své útoky s velkou precizností a efektivně využívat momentů překvapení. Oproti tomu republikánům podrážela nohy špatná komunikace mezi jednotlivými sekcemi odporu a velmi špatná morálka baskických jednotek na republikánské straně. Vzpoury nebyly v jejich táborech nic mimořádného. Santander byl nakonec dobyt frankisty za cenu obětí italských jednotek.

Mussolini chtěl padlým Italům vzdát hold, a tak začala na místě roku 1939 stavba pomníku ve tvaru pyramidy. Přestože byla pyramida postavena na památku usmrcených vojáků, její vchod zdobí velké písmeno „M“ jako Mussolini. Stavba navíc sloužila jako hrobka. V jejím nitru byly donedávna ostatky 372 vojáků a 12 důstojníků.

Zdroj: History of War

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom