7. října 2024 17:05

Fotila v koncentračních táborech a vlezla do Hitlerovy vany. Lee Miller byla opravdovou válečnou legendou

Americká fotografka Lee Miller toho za život stihla skutečně mnoho a nešlo vždy o příjemné události. Hlavně si ji ale pamatujeme jako neohroženou válečnou korespondentku, která nejenže přinášela zprávy třeba z bombardovaného Londýna, ale kvůli pořízení ikonického snímku vlezla Adolfu Hitlerovi do vany. Její životní příběh sleduje také nový životopisný film Lee: Fotografka v první linii, ve kterém si ji zahrála Kate Winslet.

Elizabeth „Lee“ Miller se narodila 23. dubna roku 1907 v americkém státě New York. Její jinak šťastné dětství má obrovskou temnou skvrnu, v pouhých osmi letech ji totiž znásilnil rodinný přítel. K umění ji nasměroval její otec, kterému nejen stála modelem, ale učila se od něj i techniku fotografování.

Ve Vogue, kde nakonec udělala oslnivou kariéru, začínala jako modelka. Právě její portrét byl první ženskou fotografií v historii, která se kdy objevila v reklamě na menstruační vložky. Tehdy to vyvolalo dnes nepředstavitelný skandál („Žádná slušná žena by se veřejně nenechala spojit s menstruací!“) a kariéra modelky pro ni rázem byla pasé. Naštěstí jí ale zbyla fotografie.

Paříž, Káhira, Londýn

Dál to neměla zrovna jednoduché. V roce 1929 odcestovala do Paříže, kde se učila od jednoho z nejzásadnějších umělců té doby, surrealisty Man Raye. Spekuluje se, že mnoho fotografií vydaných pod jeho jménem ve skutečnosti pořídila Lee Miller, která byla nejen jeho žačkou, ale taky múzou a milenkou. V době, kdy se pohybovala v Paříži, trávila čas s mnoha významnými umělci, včetně Pabla Picassa. Vztah s Man Rayem jí vydržel necelé tři roky, opustila ho (a s ním i Paříž) v roce 1932.

Mohlo by vás zajímat: Absurdní, zlobí se turisté. Zákon jim může zamezit fotografovat oblíbenou českou rozhlednu

O muže pochopitelně neměla nikdy nouzi, dokonce byla jeden čas vdaná i za egyptského obchodníka; v Egyptě také vznikly jedny z jejích umělecky nejceněnějších fotografií vůbec. Nakonec se ale seznámila s britským surrealistickým malířem Rolandem Penrosem, a díky tomu se v srpnu roku 1940 nacházela v Londýně, když nacisté zahájili blitz.

Válečná korespondentka

Přestože ji příbuzní přemlouvali, odmítla se Lee Miller vrátit do Spojených států. Místo toho zahájila kariéru válečné korespondentky pro Vogue, časopis, kde zamlada dělala modelku. V prosinci 1942 se stala oficiální válečnou armádní dopisovatelkou. Vydala se do Francie, kde dokumentovala historicky první použití napalmu nebo osvobození Paříže a zachytila i válečnou zrůdnost koncentračních táborů Dachau a Buchenwald.

Její možná nejznámější fotografie ale pochází z koupelny mnichovského bytu Adolfa Hitlera. Tu sice nepořídila, snímek vyfotil její kolega David E. Scherman, ale podílela se na její kompozici a byla také objektem portrétu.

Deprese a MI5

Fotografii se Lee Miller samozřejmě věnovala i po válce, a taky se v roce 1947 stala matkou. Spojení s uměleckým světem si udržovala po celý život a její bohaté vztahy s kontroverzními umělci byly i jedním z důvodů, proč ji ve 40. a 50. letech vyšetřovala britská MI5 kvůli podezření, že je sovětskou agentkou. V té době se hodně věnovala i vaření. Kvůli traumatům z válečných let ale také trpěla depresemi, s nimiž se potýkala dlouhá léta; prakticky až do své smrti v roce 1977.

Zdroj:  Smithsonian American Women’s History Museum, Smithsonian MagazineVAM.ac.uk.

Video: Trailer filmu Lee: Fotografka v první linii

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský