Nejzákeřnější japonská zbraň v akci: Jak raketové letouny kamikaze zničily americký torpédoborec

Američané jim posměšně říkali Baka, což je japonský výraz pro blázna, pro japonské piloty kamikaze to ale byla Óka, tedy Třešňový květ. Raketové sebevražedné letouny Jokosuka MXY-7 v každém případě způsobily v závěru 2. světové války americkému námořnictvu citelné škody.

Raketové letouny s 1200 kg trhaviny dopravovaly co nejblíž k cíli těžké bombardéry Micubiši G4M2e Betty. Pilot kamikadze pak přesedl do 6 metrů dlouhé střely zavěšené pod letadlem a vybavené jen nejnutnějšími přístroji, odpoutal se od bombardéru a zaútočil na cíl. K jednomu z prvních úspěšných nasazení letounu Jokosuka MXY-7 Óka došlo 12. dubna 1945 poblíž Okinawy. Na jeho průběh i okolnosti výcviku pilotů kamikaze se můžete podívat tady:

Přečtěte si také: Kamikaze: Sebevražedné jednotky Japonců stály život 3 000 spojenců. Jak je ovlivnila kultura samurajů?

Smršť kamikaze

Terčem útoku se stal USS Mannert L. Abele, 115 metrů dlouhý torpédoborec o výtlaku 2200 tun vyzbrojený šesti 130mm děly a celkem 23 protiletadlovými kanóny. Jeho úkolem bylo radarové hlídkování a doprovod dvou větších vyloďovacích plavidel LSM(R)-189 a LSM(R)-190.

Torpédoborec si nejprve ve 14:40 vyhlídly tři stíhačky Mitsubishi A6M Zero řízené piloty kamikaze. Zuřivá protiletadlová palba z USS Mannert L. Abele jedno zero sestřelila a druhé zahnala, třetí pilot ale pokračoval v útoku a bez ohledu na množství zásahů nakonec narazil do pravoboku lodi.

Náraz a následná exploze způsobily rozsáhlé škody, smrtící úder ale přišel o minutu později. Raketový letoun Jokosuka MXY-7 Óka pilotovaný Saburo Dohim se po několika desítkách vteřin letu rychlostí přes 800 km/h zabořil do boku torpédoborce. Následná exploze jeho pumy roztrhla kýl lodi, která se rychle potopila. Pro desítky námořníků uvězněných v podpalubí neexistovala žádná možnost záchrany, zahynulo celkem 84 mužů.

Útok ale ještě neskončil. Posádka dalšího torpédoborce USS Jeffers, který se rychle blížil k místu útoku, s hrůzou sledovala, jak se k jejich lodi ocelovou stěnou protiletadlové palby řítí další Óka. Následný výbuch otřásl torpédoborcem, ale nepotopil ho. Jeden z protiletadlových projektilů zasáhl sebevražedný letoun a způsobil jeho předčasnou explozi necelých 50 metrů od lodi.

Mohlo by vás také zajímat: Další válka na obzoru? Čína se připravuje k útoku, zní z Tchaj-wanu. Invaze by přinesla hrůzné ztráty

Třešňový květ

Sebevražedné raketové letouny Jokosuka MXY-7 Óka začalo císařské námořní letectvo vyvíjet v roce 1944, stroj poprvé letěl klouzavým letem v říjnu – to bylo ještě bez motoru. Standardní Óka vybavená křídly s plochou pouhých 6 m2 ovšem používala tři raketové motory, každý s tahem 2,60 kN. Díky nim se mohl pilot kamikaze k cíli řítit rychlostí až 860 km/h, v případě střemhlavého letu pak kolem 1000 km/h.

Vzhledem k malému doletu bylo největším problémem v nasazení proudových kamikaze, jak je dostat co nejblíž k cíli. Bombardéry Betty byly pomalé a neohrabané a stávaly se snadnou kořistí amerických stíhačů. Japonci proto experimentovali s letouny Óka vypouštěnými z pozemních katapultů nebo vlečenými jako kluzáky. Celkově bylo vyrobeno kolem 852 sebevražedných letounů, z nich už většina ale nebyla nikdy nasazena.

Zdroj: Aces Flying High, National Musem of the U.S. Navy

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom