24. července 2023 06:00
Adam Vala

Konec nepřesných výstřelů. Podívejte se, jak chytrá munice dokonale likviduje cíl

Společnost Northrop Grumman uvádí novou generaci chytré sady PGK. Své uplatnění nachází i na Ukrajině.

Moderní armády mnoha zemí neustále hledají způsoby, jak zlepšit svou bojovou sílu a zvýšit efektivitu vojenských operací. Obzvlášť v době, kdy na světě probíhá hned několik ozbrojených konfliktů. Samozřejmě k nim patří také americká armáda, která se zaměřuje na zdokonalení své artilerie a posílení celkové přesnosti palby. Jde o důležitý krok směrem k modernizaci a zvýšení účinnosti operací. Bez ohledu na to, že se hledá co nejefektivnější způsob, jak nové technologie nasadit na stávající systémy, a prodloužit tak jejich bojeschopnost a životnost.

Mohlo by vás zajímat: Tank na baterky – nový počin americké armády

Stačí vyměnit rozbušku

Jedním z důležitých prvků této modernizace je zaměření na systémy s inteligentními řídicími jednotkami, které umožňují rychlou a přesnou reakci na změny na bojišti. V případě dělostřelectva se konkrétně jedná o balík M1156 PGK, který mění základní munici na chytrou jen prostou výměnou rozbušky. Řešení se používá už od roku 2015, nicméně společnost Northrop Grumman, která za PGK stojí, přichází se zcela novou generací M1156E4 a posouvá možnosti obyčejného dělostřeleckého granátu ještě dál.

Jak je patrné z videa, standardní 155mm dělostřelecký granát je voják po zacvičení schopný za pomoci speciálního klíče rychle upravit dodanou sadou PGK. Její cena se pohybuje kolem 13 tisíc dolarů za kus, což je ovšem zlomek ceny moderních dělostřeleckých granátů Excalibur, jejichž zásoby navíc v USA klesly kvůli dodávkám na Ukrajinu. Jejich jednotková cena atakuje hranici 100 tisíc dolarů, takže se PGK i v kombinaci s obvyklou cenou granátu stává mnohem úspornější. Nejmodernější generace PGK navíc využívá navádění pomocí GPS a obsahuje i kontrolní systémy, které mohou zamezit výbuchu granátu v případě, kdy řídicí jednotka vyhodnotí, že dopadne z jakýchkoliv důvodů do větší vzdálenosti než 200 m od cíle.

Větší efektivita

Standardní dělostřelecký granát M549A1 má na vzdálenost 27 kilometrů až 180metrový rozptyl přesnosti dopadu. Je tudíž nutné spotřebovat větší množství munice, aby se zvýšila pravděpodobnost přesného zásahu. Zcela přirozeně tím dochází i k ostřelování dalších, mnohdy nežádoucích cílů. A také ke zvyšování času nutného pro eliminaci původního cíle. Granát vylepšený o PKG naopak má na stejnou vzdálenost výstřelu chybový rozptyl jen 30 metrů a má tudíž i při prvním ostřelování vysokou pravděpodobnost zásahu.

S PGK se však nepojí jen pozitiva. Jak už bylo uvedeno výše, centrem navádění je modul GPS, signál je nicméně možné rušit, a granáty i jinou techniku tak účinně oslepovat. Ruská armáda, která vede válku proti Ukrajině, tak v posledních týdnech začala postupovat a patrně přinutí zbrojovky k dalšímu přemýšlení nad tím, jaké technologie využívat bez obav o rušení či snižování výhody, které mohou moderní zbraně přinést.

Zdroj: Defence.pl / Northrop Grumman

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom