18. června 2014 06:00

Archeologové tvrdí, že objevili Drákulovu hrobku!

Až doposud neobjevená hrobka slavného hraběte by měla ležet v Itálii. Kde se tam vzala?

Tým estonských historiků a archeologů tvrdí, že má přesvědčivý důkaz o tom, že „upírský“ hrabě je pochovaný v neapolském kostele Santa Maria la Nova. A vědci teď chtějí jeho hrobku otevřít…

Sice to zní jako námět na laciný horor, ale ve skutečnosti jde o poměrně solidní vědu. Ale jak je možné, že transylvánský vládce skončil až v daleké Kampánii?

Italská stopa

Shrňme si, co se o smrti krutého vládce ví. Vlad Tepeš přezdívaný Drákula zemřel stejně jako žil – tedy krvavě. Padl na podzim roku 1476 během ofenzívy, kdy se pokusil získat pro sebe znovu Valašsko. Kroniky tvrdí, že Drákulu sťal osobně jeho nepřítel Basar Laiota, jenž pak nechal jeho tělo spálit a hlavu převést do Konstantinopole. Popel mohl skončit kdekoliv, nejčastěji se mluví o klášteře Comana nebo o ostrovním klášteře Snagov.

Estonci ale tvrdí, že takhle to nebylo. Podle jejich zdrojů Drákula vůbec nezemřel, ale byl zajat. Bylo by to docela logické, středověké válčení bylo na zajímání důležitých (a hlavně bohatých) jedinců založené. Výkupné měla zaplatit Drákulova dcera Maria, která žila v Neapoli.

Hlavním důkazem je vnější výzdoba hrobky – ta podle vědců použitou symbolikou vůbec neodpovídá italskému stylu; o to podobnější však je rumunské šlechtě, zejména rodu Draculesti. Všude se používají symboly draků, kteří jsou heraldickým zvířetem Drákuly a jeho rodiny.

Česká stopa

Drákula byl totiž členem Dračího řádu. Tuto organizaci založil nám dobře známý Zikmund, šelma ryšavá. Když se stal králem Maďarska, stvořil Dračí řád po vzoru Řádu sv. Jiří – především na obranu východní Evropy před Turky. M. j. právě podle symbolu tohoto řádu, zlatého draka, dostal Zikmund svou přezdívku. Zlaté barvě se říkalo „ryšavá“ – a králi se říkalo právě podle přívěsku s drakem, který nosil.

Skepse

Drak na hrobce však vypadá hodně jinak než ten, který byl symbolem Dračího řádu, a také řada dalších stop je podle historiků v tomto případě víc než sporná. Než se hrobku podaří otevřít (a schválí-li to vůbec italské úřady), budeme tedy jen moci spekulovat. My jsme spíše skeptičtí…

redakce Prima Zoom

redakce magazínu Prima Zoom

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom