4. října 2023 10:38

Vůči kořisti je nekompromisní. Podívejte se na žraloka, který je považován za boha

Největší zabijáci Afriky S6 (2) - Žralok lagunový

Žralok lagunový je jedním z nejzajímavějších žraloků a na Havaji má dokonce božský status. Při lovu je naprosto nekompromisní.

Žralok lagunový je podlouhlý a štíhlý žralok z čeledi modrounovitých, který se nejčastěji drží poblíž mořského dna v hloubkách od 8 do 40 metrů, a to od východní Afriky k pobřeží Střední Ameriky. Většinu dne odpočívá, v noci ale v rámci početnější skupiny loví ryby, korýše či hlavonožce. V lovu mu vydatně pomáhá jeho fyziognomie, štíhlé tělo mu totiž umožňuje pronikat i do menších štěrbin, kde se před ním kořist neschová.

Žraločí božstvo

Jeho lov můžete ostatně vidět v pořadu Největší zabijáci Afriky na Prima Zoom, kde jsou lovící žraloci takřka k nezastavení. Žralok lagunový totiž musí být neustále v pohybu, aby mu voda omývala žábry, a v pohybu je i během odpočinku na mořském dně. I když potřebuje pohyb, zůstává často v jedné lokalitě, případně se do ní alespoň navrací. Přitom si musí sám dávat pozor na predátory, což bývají zpravidla větší žraloci, ale i na parazity, které si nechává vybírat od ryb čističů, jako jsou hlaváči a ostnatci.

Čtěte také: Nový seriál Pod hladinou slaví úspěch. Premiérový díl na Primě zhlédlo 1,2 milionu lidí

Přestože jde o houževnatého lovce, lidé se žraloka lagunového bát nemusí. Mezi lety 1580–2008 je zaznamenáno celkem 5 nevyprovokovaných útoků na člověka, z čehož ani jeden nebyl smrtelný. Naopak, jde o zvíře s dobrou pamětí, které se dá naučit krmit od potápěčů. Právě tento aspekt posloužil na Havaji k posílení víry v ochranitelské božstvo aumakua, které na sebe bere různé podoby a přijímá od rybářů obětiny v podobě prasat či drůbeže za to, že jim nahání kořist do sítí.

Zdroj: Florida Museum / Animal Diversity

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom