15. května 2023 13:05

Mezi deseti zabitými lvy je i Lví král. Nebezpečná africká válka eskaluje

Válka mezi lidmi a divokými zvířaty v Africe nabírá na obrátkách. Hlavně Masajové nemilosrdně zabíjejí velké predátory, s jejichž ochranou si svět spojuje záchranu a přežití africké divočiny. Mezi zabitými je i nejstarší lev Afriky.

Lví populace v Keni má staronového nemilosrdného nepřítele. Chovatelé stád, především Masajové, na jihu země za týden zabili deset lvů, z toho šest za jediný den. Nejvíc případů ohlásila organizace Kenya Wildlife Service (KWS) v okolí národního parku Amboseli ležícího v blízkosti nejvyšší africké hory Kilimandžáro.

Přečtěte si také: Pytláci i bílí lovci vybíjejí velká africká zvířata, je to začarovaný kruh

Konflikty mezi lidmi a lvy se pravidelně objevují na konci období sucha, kdy vyhladovělí predátoři v zoufalé snaze zajistit pro sebe a své smečky potravu opouštějí relativní bezpečí národních parků a vydávají se na lov do širšího okolí. Jejich kořistí se pak může stát dobytek chovaný keňskými válečníky. Šest lvů, kteří byli zabiti v sobotu 13. května 2023, tak mělo na svědomí 11 koz a jednoho psa.

Smrt nejstaršího lva Afriky

Černým dnem pro ochránce africké divočiny zůstane středa 10. května 2023, kdy byl zabit i zřejmě nejstarší lev Afriky, takzvaný Lví král. Podle keňské organizace Lví strážci 19letého lva Loonkita masajští bojovníci surově ubodali oštěpy, když se poblíž vesnice Olkelunyiet snažil dostat do ohrady pro dobytek. Lví patriarcha byl přitom podle strážců rezervace silně vyhladovělý.

Loonkito byl skutečně ojedinělým příkladem dlouhověkosti. Ve volné přírodě se totiž lvi dožívají nanejvýš 18 let. V rezervaci Amboseli žije asi stovka lvů z celkových 23 000 jedinců, kteří obývají africkou divočinu. Za posledních deset let se přitom jejich počet zvýšil o 90 procent. Jejich rostoucí populace je také hlavním důvodem konfliktů s lidmi.

Mohlo by vás zajímat: Ochránci zvířat slaví! Francie zakáže kontroverzní metodu lovu ptáků

Nejhorší sucho za 40 let

V Keni nastává hlavní období dešťů v dubnu a trvá do června, méně vydatné srážky pak přicházejí v říjnu. Rok 2023 ale přinesl největší sucho za posledních 40 let, kdy se navíc příchod dešťů posunul nejméně o měsíc. Vyhladovělí predátoři ještě v polovině května marně vyhlíželi čerstvou potravu, a stáda chovaná v okolí rezervací se tak stala jejich přirozeným cílem.

Vztah Masajů – a nejen jich – k divokým šelmám je dlouhodobě komplikovaný. Zatímco státní orgány ve spolupráci s mezinárodními organizacemi, jako jsou Světový fond na ochranu přírody (WWF) nebo UNESCO, pracují na ochraně keňské divočiny, pro kmeny, jež se živí chovem dobytka, je na prvním místě ochrana stád a kontrola nad pastvinami.

Zdroj: Mail Online

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom