26. listopadu 2023 06:00

Podivný savec měl být vyhynulý, teď ho však poprvé v historii natočili na video

Naděje, že by ještě někdo někdy narazil na živého příslušníka tohoto vejcorodého savce, prakticky neexistovala. Jediný exemplář, který jsme měli možnost zkoumat, je starý 60 let a v době nálezu byl mrtvý. A teď se najednou povedlo paježuru natočit na video, jak se poklidně prochází podrostem…

Zvláštní vejcorodý savec paježura Attenboroughova (Zaglossus attenboroughi) samozřejmě dostal své jméno podle slavného dokumentaristy a přírodovědce sira Davida Attenborougha. Přečíst si o něm víc můžete třeba v článku, který jsme psali u příležitosti jeho půlkulatých narozenin.

Vědci si už nebyli jistí, zda paježury ještě existují – naopak předpokládali, že dávno vyhynuly. V pralesech indonéské části Nové Guineje občas narazili na podivné otvory v zemi, které vypadaly, jako že je vyryla paježura svým dlouhým rypáčkem. Na druhou stranu ale poslední exemplář, který měli lidé možnost zkoumat, získal v roce 1961 holandský biolog (vysušená mrtvolka je schovaná mezi poklady nizozemského Muzea přírodní historie), od té doby nikdo paježuru nespatřil. Až do teď.

Pijavice, zemětřesení a stromové krevety

Biolog James Kempton z Oxfordu letos vedl měsíc dlouhou, multinacionální přírodovědeckou expedici do špatně přístupného terénu indonéského pohoří Cyclops Mountains. Potýkat se tam musela s pijavicemi, které se na ni spouštěly ze stromů, jedovatými živočichy, škrábanci a dalšími drobnými zraněními, všudypřítomnou vlhkostí… a dokonce dvakrát zažila i zemětřesení.

Výprava ale nebyla jen extrémně dobrodružná. Byla taky úspěšná – v neprozkoumaném deštném pralese ve výšce asi 2 000 metrů nad mořem se vědcům povedlo objevit nové druhy hmyzu i žab, dokonce i nový druh krevet, které žijí na stromě, a měli možnost pozorovat vzkvétající populaci rajek i stromových klokanů.

Na ten nejdůležitější nález si ale museli počkat. „Nedělám si legraci, když říkám, že ty záběry byly na poslední SD kartě, kterou jsme prohlíželi, z úplně poslední rozmístěné kamery, z poslední noci naší expedice,vysvětlil Kempton pro BBC a dodal, že si od nálezu píše se sirem Davidem Attenboroughem, který naprosto sdílí jeho nadšení.

Ježury a paježury

Ježury jsou nesmírně prastarým zvířetem, podle vědců se na Zemi objevily už před 200 miliony let, tedy v dobách, kdy na planetě stále ještě panovali dinosauři. Jsou jedním z pouhých dvou známých žijících vejcorodých savců (tím druhým je ptakopysk).

Paježura je jedním ze dvou druhů, které pod ježury spadají. Ven z úkrytu vychází většinou v noci, její čenich slouží k lovu různých bezobratlých živočichů. Je samotářským zvířatem a pohybuje se náhodně po rozsáhlém území.

Zdroj: University of Oxford, Expedition Cyclops, BBC, NYTimes, New Scientist

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom