7. března 2024 07:00

Gigantický vodní predátor je postrachem i pro člověka, rybáři se ho bojí. Podívejte se na napínavý lov

Lovec rybích obrů S5 (3) – Chycení barrakudy

Žraloci nejsou zdaleka jedinými predátory, kteří brázdí mořské hlubiny. V každém moři subtropického a tropického pásu najdeme gigantickou rybu s velice ostrými zuby a torpédovitou hlavou, kterou není radno podceňovat.

Dospělý exemplář soltýna barakudy se často pohybuje na dně korálových útesů, kde hledá vhodnou kořist. Tou bývají menší ryby, ale v zásadě může ulovit vše, na co má chuť. Je vybaven funkční soustavou ploutví, umožňující mu rychlý a hbitý pohyb. Díky výbornému zraku zvládne tento až 2 metry dlouhý a 40 kg těžký dravec lovit i v kalných vodách.

Čtěte také: Drsný útok kosatky na žraloka může mít hlubší význam. Vědci viní změnu ekosystému

Náhlý úder

Na kořist barakuda útočí nečekaně a rychle. Když barakudy loví společně, zacílí na hejna jiných ryb, jež loví celkem snadno. Preferují žlutě zbarvené ryby, proto se na lov soltýna barakudy používá žlutá návnada. Jeden takový lov uvidíte v pořadu Lovec rybích obrů na Prima ZOOM, v němž profesionální rybář Cyril Chauquet přibližuje nebezpečí, která z takového lovu plynou: „Barakudy mají tendenci útočit na nástrahu v poslední minutě, v těsné blízkosti člunu. Proto držím prut na levé nebo na pravé straně, ale ne přímo před sebou,“ vysvětluje Chauquet. „Kdyby pak totiž barakuda vystartovala po nástraze, a ony útočí zpříma, přesněji řečeno z hloubky, skočila by mi rovnou do obličeje.“

Obecně se u lovu barakud doporučuje co největší opatrnost, jednou z doporučených zásad je lov ve dvou lidech. Nezřídka se totiž stane, že rozlícená barakuda skočí přímo do člunu. Další rizika se týkají některých druhů barakud, které obývají korálové útesy. Jejich maso je totiž jedovaté a tedy nepoživatelné. Pokud se někde objeví celé hejno barakud, nemusí se nutně jednat o lov. Do hejn se barakuda shromažďuje kvůli rozmnožování, přičemž se tře od dubna do září. Mladší barakuda snese ve značné vzdálenosti od pobřeží 5 000 vajíček. Starší barakudy zvládnou až 300 000 vajíček.

Zdroje: National Geographic/Encyclopedia Britannica

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom