8. listopadu 2023 06:00

Krvelační upíři se šíří Amerikou. Sají krev dobytku i lidem a přenášejí vzteklinu

V roce 2010 nedokázali lékaři v nemocnici v New Orleans pomoci 19letému zemědělskému dělníkovi z Mexika, který si nejprve stěžoval jen na únavu, bolest v rameni a necitlivost rukou. Jeho stav se ale rychle zhoršoval – přidala se horečka, plíce se plnily tekutinou, zorničky byly rozšířené a muž brzy přestal reagovat.

Lékaři měli podezření na otok mozku, testy ale v krvi pacienta prokázaly protilátky proti viru vztekliny. Ta – pokud se neléčí – je u lidí takřka vždy smrtelná, a v tomto případě už bylo příliš pozdě. Krátce nato muž zemřel a posmrtná analýza ukázala, že virus se usadil v jeho mozkové tkáni. Když epidemiologové pátrali, kde se mohl vzteklinou nakazit, došli k šokujícímu zjištění – nešťastníka krátce před příjezdem do USA v Mexiku pokousal upír obecný.

Mohlo by vás zajímat: Velcí masožraví netopýři osídlili ruiny mayských měst. Podlahy chrámů jsou teď poseté kostmi

Tři lžičky krve

Nejde o žádné strašidlo, ale o druh netopýra s latinským názvem Desmodus rotundus, který je neodolatelně přitahován teplokrevnými živočichy – živí se totiž jejich krví, kterou ovšem na rozdíl od vžité představy nesaje, ale olizuje. Aby se dostal ke zdroji potravy, používá zvláštní tepločivný orgán umístěný poblíž nozder, s jehož pomocí lokalizuje tepající krev.

Za potravou se tento středně velký netopýr s rozpětím křídel až 20 cm vydává v noci, neslyšně dosedne poblíž odpočívající nebo spící oběti (včetně člověka) a pak na nic netušícího hostitele skočí nebo se k němu kradmo plíží. Ostrými řezáky nařízne kůži a sytí se životodárnou tekutinou, která kvůli protisrážlivému enzymu hirudinu obsaženému v netopýřích slinách pomalu prýští z rány. Obvykle po slízání dvou až tří čajových lžiček krve netopýr odletí, někdy ale nepovšimnut líže krev i půl hodiny:

Invaze na sever

Upír obecný se běžně vyskytuje ve vlhkých a teplých oblastech Střední a Jižní Ameriky, v posledních 100 letech se ale pomalu blížil k hranicím Spojených států a podle magazínu Wired byl nedávno spatřen dokonce 50 kilometrů od texaského Houstonu.

K postupu na sever vábí tohoto netopýra oteplování klimatu, v důsledku čehož teploty na jihu USA neklesají pod 10 °C. „Invazi upířích netopýrů na území USA čekáme během následujících pěti až dvaceti let,“ řekl magazínu Wired Luis Escobar, který se na virginské polytechnice věnuje ochraně přírody. Ohroženy jsou hlavně státy Texas a Florida, kam by se spolu s netopýry mohla rozšířit i vzteklina, kterou tito letouni přenášejí.

Vzteklina přitom není nutně jen zlo, pomáhá také redukovat počty netopýrů, a to o deset až 80 procent, nikdy je však zcela nevyhubí. „Představte si, že bychom tu kvůli neexistenci viru měli ohromné množství upířích netopýrů,“ připomněl Escobar. Problém ovšem nastává ve chvíli, kdy se virus vztekliny přenese na domácí zvířata, nebo dokonce na člověka.

Metla dobytka

V USA vzteklinu přenáší mnoho dalších druhů zvířat, jako jsou mývalové, lišky, skunkové nebo psi, k jejímu přenosu na člověka ale dochází vzácně, přibližně jednou až třikrát do roka. Zvýšenou měrou se na tom podílejí právě netopýři, a to i přes skutečnost, že člověka pokoušou jen vzácně.

Krvežíznivost upírů obecných ale představuje nové riziko. Jejich obvyklou obětí je totiž dobytek, méně často ptáci nebo divoká zvířata. Přestože rány, které netopýři zvířatům v touze po jejich krvi způsobí, nejsou životu nebezpečné, virus vztekliny už smrtící potenciál má. Jen v Mexiku způsobí upíři na dobytku ročně škodu ve výši 46,7 milionu dolarů.

Přečtěte si také: Nesuď knihu podle obalu: Netopýři nemusí být jen létající myši, ale i užiteční mazlíčci

Epidemiologům ale dělá mnohem větší starosti hrozba potenciálního kontaktu lidí s nakaženými zvířaty. Prozatím se americké úřady snaží kontrolovat chovy dobytka ve státech podél hranice s Mexikem, od roku 2016 už bylo prověřeno přes půl milionu kusů dobytka s negativním výsledkem. S ohledem na šíření upírů obecných na sever ale nakonec budou muset USA podobně jako Kolumbie, Mexiko a některé další latinskoamerické země přistoupit k vakcinaci dobytka.

Zdroj: WiredEncyclopedia Britannica

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom