8. září 2024 07:05
Adam Vala

Pokud blesk udeří do vody, umřou v ní ryby? A co plavající lidé? Odpověď se vyplatí znát

Bouřky jsou fascinujícím přírodním fenoménem, který ale může být hodně nebezpečný. Zvlášť, když udeří do vodní hladiny. Mají se živočichové v rybníce či jezeře bát? A jak jsou na tom plavci?

Když blesk udeří do vody, kromě tepla se z místa úderu šíří také elektrický proud. Protože je voda velmi dobrý vodič, proud se rozprostře po povrchu a je rozhodně na místě se ptát, co to udělá s rybami a dalšími živočichy, kteří v daném rybníku či jezeře žijí. Pokud si nevybavujete žádné zprávy o tom, kterak po bouřkách nachází lidé vodní plochy plné mrtvých ryb, je to tak správně, nic z toho se totiž neděje. Ale jak je to možné?

Ryby a další vodní organismy nacházející se těsně pod hladinou mohou být skutečně zasaženy a v některých případech i zabity, ale bezpečí ve vodě žijících živočichů spočívá v tom, že hlouběji se elektrická energie blesku již téměř nedostane. Blesk po vodní ploše totiž doslova steče a dojde tak k podobnému principu, na jehož základě funguje tzv. Faradayova klec. Není nicméně známo, od jaké hloubky by už bylo ve vodě bezpečno, a ani vám to neradíme zkoušet.

Proč jsou plavci ohroženější než ryby

Zatímco většina ryb je chráněna zmíněnou hloubkou jezera či rybníku, plavci zůstávají i nadále vystaveni popisovanému riziku. Elektrická energie blesku se může rozšířit až 100 metrů od místa úderu, což činí plavání v bouřce vysoce nebezpečné. Na rozdíl od ryb jsou totiž lidé zpravidla v přímém kontaktu s vodní hladinou, kde se koncentruje největší část výboje. „Proud může způsobit vážné zranění nebo dokonce smrt, a to i ve vzdálenosti, která by se mohla zdát bezpečná,“ vysvětluje se v magazínu Outdoor Swimmer.

Čtěte také: Největší blesk světa překonal dosud rekordních 700 kilometrů. Kolik sekund zářil ten nejdelší?

Blesk má navíc schopnost vyvinout obrovskou energii – výboj dosahuje teploty až 30 000 °C, což je pětkrát více než teplota povrchu Slunce. I přes to však nedojde k tomu, že by voda začala vřít nebo se odpařovala, což je další z mýtů nebo jen nedostatečně vysvětlených jevů. Výboj je totiž vodní plochou rychle ochlazován a nepůsobí na hladinu tak dlouho, aby došlo k efektivní výměně tepla.

Kromě přímého ohrožení ryb a plavců má však blesk i další vedlejší efekty na vodní ekosystémy. V místech úderu může dojít ke zvýšení obsahu iontů a minerálů ve vodě, což může ovlivnit její chemické složení. Blesk může způsobit i rozklad kyslíku a dusíku, což se následně projeví v množství rozpuštěného kyslíku ve vodě. To může mít vliv na kvalitu vody a na životní podmínky pro vodní organismy, většina tvorů se s tím ale dokáže vyrovnat – a tak zásah blesku do vody ve skutečnosti nepředstavuje tak velký problém, jak by se mohlo bez znalosti kontextu zdát.

Zdroj: Talos, Outdoor Swimmers

Video, které jste mohli minout: Mlsný pes omylem zapálil dům, ukazuje video. Zapnul vařič a odběhl, líčí nevěřícně majitel

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský