30. dubna 2023 06:00
Adam Vala

Obávaný Tyrannosaurus rex měl zuby schovávat za rty. Jeho hrozivost by byla pryč

Ikonický Tyrannosaurus rex mohl podle vědců vypadat výrazně jinak, než jsme si mysleli. Rozhodně by byl méně děsivý.

Tyrannosaurus rex je jedním z nejikoničtějších dinosaurů, které známe. Proslavila ho řada filmů i dokumentů a každý si zřejmě dokáže představit jeho doširoka otevřenou tlamu plnou obrovských zubů. Ty jsou podle mnohých vyobrazení vidět i ve chvíli, kdy ji má zavřenou, což by v porovnání s jinými druhy nebylo tak neobvyklé. Paleontologové z University of Portsmouth ale přišli se studií, podle které mohl mít Tyrannosaurus rex rty, za nimiž se všechny zuby schovávaly.

Mohlo by vás zajímat: Jak přesně Tyrannosaurus rex drtil své oběti? Vědci spočítali ničivou sílu jeho čelistí

Tyrannosaurus a rty

Ačkoliv dnešními nejbližšími příbuznými dinosaurů jsou ptáci, vědci se při vykreslování čelistí dinosauřích predátorů většinou obracejí na krokodýly. Jejich zuby doslova trčí přímo z čelisti ven a jsou patrné i ve chvíli, kdy je krokodýlova tlama zavřená. To vede mnoho výzkumníků k přesvědčení, že takhle musel zákonitě vypadat i Tyrannosaurus rex. Toto do jisté míry dogma se však snaží vyvrátit paleontolog Mark Witton ze zmíněné univerzity a svou představu tyrannosaura se rty podkládá i věcnými argumenty.

Witton a jeho kolegové začali zkoumat samotné zuby, které byly u řady teropodů obaleny tenkou vrstvou skloviny. Vědci předpokládají, že neustálé vystavování zubů účinkům vzduchu by sklovinu narušilo, čímž by se zuby rychleji kazily a musely by dorůstat. Přesně jako u aligátorů, kterým se za život v souhrnu vymění až 3 000 zubů. Jenže zuby tyranosaura nevykazují takové známky opotřebení jako zuby aligátorů, a je tudíž zřejmé, že je něco chránilo. Podle paleontologa Thomase Cullena, který se na studii podílel, byla sklovina na zubu tyranosaura stejně silná po celé ploše, a právě to vede tým k přesvědčení, že měl známý dinosaurus rty.

Vše by vyřešil otisk obličeje

Ne všichni vědci ale této teorii věří a kritizují ji. Thomas Carr, paleontolog z Carthage College ve Wisconsinu, uvedl, že vědci nezohlednili strukturu kostí tyranosauří lebky, která se podobá kožovité struktuře lebky aligátora až do míst, kde jsou zuby zasazeny do čelisti. Tvrdí také, že dentin neboli zubovina byla významnější než sklovina, a to zejména ze strukturálního pohledu na zub jako takový. Jediné, co by tedy mohlo debatu o rtech Tyrannosaura rexe vyřešit, by byl zkamenělý otisk jeho obličeje, takový se ale ještě nenašel a je spíše nepravděpodobné, že by se na tom mělo někdy něco změnit.

Zdroj: NY Times, Science, The Junior Age

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom