4. června 2023 06:00

Nejrychleji útočící had světa se zakousne ve zlomku vteřiny. Podívejte se na smrtonosný útok

Nejnebezpečnější hadi světa S1 (1) – Brutální útok smrtonoše

Nejrychleji útočící had světa potřebuje jen něco málo přes desetinu vteřiny, aby se do oběti zakousl a napustil ji jedem. Kořist láká na speciální návnadu.

Had smrtonoš patří do čeledi korálovcovitých a vyskytuje se v Austrálii, Nové Guineji a na přilehlých ostrovech. A ano, patří mezi nejjedovatější hady světa. Vzhledově i metodou lovu se podobá zmiji, jeho zabarvení mu ale umožňuje splynout s terénem, díky čemuž si na kořist umí počkat. Zahrabe se do písku, pod listí či do hlíny a venku nechá trčet jen hlavu a ocas.

Nebezpečná rychlost útoku

Takhle zahrabaný může smrtonoš čekat celé dny. Jakmile je ale kořist na dosah, začne vrtět koncem svého ocasu. Ten je tenčí a připomíná červa nebo členovce, a tak představuje lákadlo pro ptáky, ještěrky či drobné savce. Jak to vypadá, když se kořist nechá nachytat, můžete vidět v pořadu Nejnebezpečnější hadi světa na Prima Zoom. Ze všech hadů na světě smrtonoš útočí nejrychleji, potravu má v tlamě během 0,15 vteřiny, kdy ji paralyzuje jedem, chvíli podrží v tlamě a následně sežere.

Čtěte také: Výlet na safari se změnil v boj o život. Muže kousl na záchodě jedovatý had do genitálií

Smrtonošovy 6 mm dlouhé zuby vypustí do těla oběti 40–100 mg vysoce toxického jedu. Ten je převážně neurotoxický a člověku může navodit paralýzu do 6 hodin. Naštěstí smrtonoš není moc agresivní. Pokud jej člověk přímo nevydráždí nebo na něj v lese omylem nešlápne, neměl by se bát jeho útoku. Horší je to u zvědavých psů, kteří mohou hada vyplašit. Smrtonoš má ostatně důvod být na sebe opatrný. Bylo zaznamenáno několik exemplářů, jimž konec ocasu chyběl. Než kořist skončí v hadově tlamě, stihne si občas na návnadě pochutnat.

Zdroj: Biomedical Sciences

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora
Sdílejte článek
Štítky Austrálie hadi jed Nová Guinea smrtonoš

Populární filmy na Prima Zoom