5. ledna 2024 06:00

Šimpanzi jsou nebezpeční lovci. Podívejte se, jaké si vyrábějí zbraně

Evoluce v pohybu (1) – Zbraně šimpanzů

Jistý lidoop z čeledi hominidů je zřejmě nejbližší tvor, jakého člověk má. Odpovídá tomu tělesná stavba, genom, některé rysy chování i inteligence. Šimpanz si dokonce dovede vyrobit zbraň.

V Africe žijí dva druhy šimpanzů (šimpanz učenlivý a šimpanz bonobono), kteří se od sebe liší především tělesnou stavbou. Nicméně oba druhy mají společný zvláštní smysl pro pospolitost, jež je přibližuje lidem. Lidoopové spolupracují během lovu, dělí se o potravu a udržují dlouhodobá přátelství. Kromě toho také disponují zvláštní manuální zručností.

Pokojní bojovníci

Šimpanzi jsou totiž velmi učenliví, dovednosti si pěstují celý svůj život, který zpravidla končí mezi 50. a 60. rokem. Když po celém dni shánění potravy a pohybu uléhají ke spánku, nalámou si větve s listy, zohýbají je a připraví si z nich provizorní lože. Jak ale uvidíte v pořadu Evoluce v pohybu na Prima ZOOM, dokáží si vyrobit také jednoduchou zbraň, když si najdou vhodný klacek nebo ulomí větev, okoušou ji do špičky a v dutinách stromů s ní loví menší živočichy.

Čtěte také: Hady, opice či pumu. Strážníci ročně odchytí tisíce zvířat. Popsali, jak lovili krokodýla

Kromě manuální zručnosti a spolupráce pomáhá šimpanzům také velká fyzická síla, mnohem větší, než má zdravý dospělý muž. Jinak šimpanzi ovládají poměrně velké množství výrazů obličeje, gest, posunků či zvukových signálů. Tato inteligentní a silná zvířata jsou ale povětšinou mírná a ohleduplná, pokud nedostanou hlad nebo nenarazí na konkurenční skupinu. Poté jsou schopní klidně roztrhat nebohého tvora na kusy.

Zdroje: Encyclopedia Britannica/National Geographic

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom