22. února 2023 09:50

Jsou lumíci sebevrazi? Rozšířená pověra se od reality podstatně liší

I když jsou lumíci pozoruhodní tvorové sami o sobě, do širšího povědomí se dostali především díky jednomu známému mýtu.

Lumík je specifický druh hlodavce, který se zdržuje především v oblasti Arktidy a od ostatních zástupců svého druhu se liší v několika detailech. V první řadě přes zimu vůbec nehibernuje, zůstává aktivní a dál hledá potravu. Na předních tlapkách má delší lopatkovité drápky, které mu usnadňují hrabání. Sníh také využívá k ochraně před predátory, vyhrabe si v nich hlubokou noru, ve které přečkává zimu. Vztah k predátorům je ostatně další věcí, kterou se od ostatních hlodavců liší.

Čtěte více: Mrňavý hlodavec je zuřivý postrach. Vyje na Měsíc, zabíjí štíry a vytváří supersérum

Příliš velká odvaha

Místo toho, aby lumíkové před predátory prchali, chovají se k nim agresivně. Kromě odbojnosti a přebývání v norách nemají proti soupeřům jinou šanci, protože jsou nápadně zbarvení, a tudíž jsou doslova všem na očích. Jejich odvaha je ale často jejich zkázou, což se projevuje i při jejich další zvláštnosti. Lumíci jsou totiž zdatnými plavci, a proto se často odváží přeplavat jezero či řeku. Jak ale uvidíte v pořadu Lumík: Malý gigant severu, ne vždy se jim tento risk vyplatí. Zároveň je pro ně charakteristický poněkud chaotický způsob života.

Lumíci jsou v zásadě samotáři, společnost vyhledávají jen v době páření, a jako všichni hlodavci mají sklony se přemnožit. Když jejich stav překročí únosnou kapacitu, rozprchnou se do všech stran, aby hledali potravu a úkryt. Pohybují se nepravidelně a poněkud chaoticky. Jejich na pohled zmatený pohyb a častá úmrtnost ve vodě jsou nejspíš příčinou rozšíření naprosto mylného mýtu o sebevražedných sklonech.

Mohlo by vás zaujmout: Pomsta prasete. Zvíře při cestě na porážku napadlo řezníka, ten útok nepřežil

Nejstarší zmínka o tomto bludu se vyskytuje v srpnovém čísle časopisu Popular Science Monthly z roku 1877, od té doby pronikl jak do obecného povědomí, tak do různých oblastí popkultury. Ve skutečnosti ale lumíci netrpí nechutí k životu, pouze nadbytkem odvahy.

Zdroj: Encyclopedia Britannica

Sledujte seriál Tajemství vraků právě teď:

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom