25. prosince 2023 06:00

Vlk je trpělivý lovec, někdy však musí improvizovat. Podívejte se, jak umí rybařit

Evoluce v pohybu S1 (3) – Rybaření vlků

Vlci mají stran lovu poměrně široký záběr. Od nahánění velkých sudokopytníků až po důmyslný rybolov, tato zvířata se neztratí.

Skvěle organizované psovité šelmy se musejí ohánět, aby si zajistily přežití. Vyhýbají se člověku, který je v minulosti hojně lovil, pozor si musejí dávat i na kočkovité šelmy nebo medvědy, s nimiž si vzájemně zabíjejí mláďata. Hierarchie v jejich smečce je pevná a přísně strukturovaná, od vůdčího alfa páru, který má jediný právo se pářit, přes beta vlky, jež mají na starost ochranu smečky či gama vlky, jejichž hlavní prací je lov a výchova mláďat. Na spodním stupni stojí tzv. omega, tedy jedinci, kteří se ke smečce přidali časem a slouží jako otloukánci, obětovaní pěšáci a především jako poslední členové, kteří se někdy dostanou k ulovené kořisti. Právě lov je ale další aspekt života, který má u vlků pevně dané a pečlivě provedené postupy.

Pečlivá selekce

V první řadě vlci nikdy neútočí bez rozmyslu, svou kořist si pečlivě vybírají. Potravu často tvoří velcí či středně velcí sudokopytníci, a protože vlci nechtějí riskovat zranění či jinou úhonu, preferují slabé, nemocné, příliš mladé nebo naopak příliš staré kusy. Koneckonců, jen 10 – 49 % vlčích lovů je úspěšných. Proto svou kořist několik km stopují a testují, dokud si nejsou zcela jistí, že zvíře mohou ulovit. Jakmile mají jistotu, pustí se do lovu, ideálně tak, že rozeženou stádo, aby mohli vybranou kořist izolovat. Poté ji povalí na zem, prokousnou jí hrdlo, otevřou hrudní koš či břišní dutinu, případně začnou svalovinou končetin. Následně zkonzumují trup, hlavu a zbytky včetně kostí.

Čtěte také: Pytlák v Krkonoších postřelil vlka. Správci parku ho museli utratit, případ šetří policie

Vlci si ale nevybírají pouze kopytníky, jejich jídelníček je poměrně pestrý a zahrnuje i hmyz či menší savce. V pořadu Evoluce v pohybu na Prima ZOOM uvidíte, jak loví ryby, zdánlivě oproti svému zvyku tu však nechávají poměrně dost zbytků. U vlků bylo navíc zjištěno, že dochází k nadměrnému zabíjení, čili k tomu, že vlci zabijí či zraňují větší množství zvěře, než potřebují. Antipredační mechanismy občas selžou, vlci instinktivně sáhnou po snadné kořisti. Často i proto, že potřebují nakrmit rodinu, nebo si kořist šetřit na horší časy.

Zdroje: Encyclopedia Britannica/National Geographic

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom