31. května 2024 07:05

Portoriko v obležení obřích hadů. Invazivní škrtiči zabíjejí i domácí mazlíčky

Karibským ostrovem se šíří nikoli jeden, ale hned několik nepůvodních druhů velkých hroznýšů a krajt. Ochránci zvířat důrazně varují, že je Portoriko na pokraji ekologické katastrofy a pokud místní úřady důrazně nezakročí, celý zdejší ekosystém se zhroutí.

Všechny druhy nepůvodních škrtičů, které se na Portoriku teď tak odhodlaně množí, se na ostrově objevily kvůli nezodpovědností lidí. Jsou mezi nimi nelegální mazlíčci, které někdo vypustil do přírody, uprchlí hadi překupníků a téměř jistě i potomci mnoha háďat hroznýšů, která se v 90. letech odplazila neznámo kam z jedné místní zoo; zloději tam tehdy při loupeži nechtěně poškodili velké terárium.

Přečtěte si také: Smrt oblíbené pštrosice zdrtila kansaskou zoo. Spolkla klíče, které ukradla zaměstnanci

Několikametroví, původem středoameričtí hroznýši královští, jsou v současnosti zcela běžně k vidění na většině západní čísti ostrova. V portorických horách najdete asijské krajty mřížkované, což jsou jedni z největších škrtičů vůbec, schopné pozřít i člověka. A šířit se začínají i o něco menší krajty královské. Ostrovu tak hrozí ekologická katastrofa a Portoričané mají na boj s hady zoufale málo lidí.

Pojídají kočky, leguány i ptáky

Státní zaměstnanci se snaží reagovat na každé hlášení a hady lovit. Místní, kterým škrtiči zabíjejí slepice, menší hospodářská zvířata, ale i kočky nebo psy, dokonce zakládají iniciativy a po práci vyrážejí hledat invazivní druhy hadů sami. Posbírají jich kolem dvaceti týdně. Země také důsledně zakázala jakýkoli dovoz nepůvodních zvířat, jenže všechna tahle snaha připomíná spíš boj s větrnými mlýny.

Zatímco v zemích, kde jsou doma, musejí škrtiči o svou kořist a mnohdy i o život bojovat s daleko většími predátory, tady jsou na samém vrcholku potravního řetězce. Neohrožuje je vůbec nic kromě suchého a horkého počasí, a i s tím si očividně dokážou poradit. Mezi portorické hady můžou zavléct různé nemoci. A samozřejmě nabourají křehkou rovnováhu místního ekosystému.

Škody na fauně zatím nejsou tak strašlivé, protože se hadi živí hlavně potkany a leguány, což jsou vlastně také nepůvodní druhy. Jenže jak ukazují mnohé nepříjemné zkušenosti z jiných zemí, bod zlomu se nezadržitelně blíží. Hadi se brzy přemnoží, potravy ubude a v tu chvíli škrtiči nevyhnutelně obrátí svou pozornost k ostrovnímu ptactvu.

Portoriko je přitom zcela zásadním místem pro životní cyklus mnoha ohrožených a vzácných migrujících druhů ptactva a další druhy jsou tu endemické, takže se nevyskytují nikde jinde na světě. Ptáci navíc regulují hmyz a prostřednictvím trusu šíří semena stromů a „hnojí“ nejen samotný ostrov, ale i mnoho dalších oblastí Karibiku. Křehký ekosystém se tak kvůli hadím vetřelcům může zhroutit jako domeček z karet.

Zdroj: Wole 12VoxEl Nuevo Día

Mohli jste minout: Jedovatí hadi ohrožují turisty v Chorvatsku.

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora