4. října 2024 11:45

Jaké bude o víkendu počasí? Houbaři mají důvod k radosti, dál bude všechno jinak

Počasí 04.10.2024 (7:00)

Nad Českem se už nějakou dobu stahují mračna a nejinak tomu bude i o víkendu. Podle meteorologů přinese úlevu až začátek pracovního týdne.

Počasí v Česku je ve vleku nízké tlakové níže, která trůní nad jižní a jihovýchodní Evropou a nasává vlhkost z ohřátého Středozemního moře. V průběhu pátku tak právě od jihovýchodu dorazí déšť, který se postupně rozšíří na celou Českou republiku. Meteorologové varují, že srážky mohou být hlavně na horách i trvalejší. Pršet pak bude i v sobotu. „Do nedělního rána naprší většinou od 2 do 25 mm, na horách pak od 25 do 60 mm srážek,“ uvedli meteorologové z ČHMÚ na svém facebookovém profilu.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Přečtěte si také: Tenhle objev nevěstí nic dobrého. Žraloci kvůli globálnímu oteplování zrychlili a zmohutněli

Změnu do chladného a deštivého víkendu, kdy budou nejvyšší denní teploty mezi 8 a 12 °C, přinese až neděle. Kolem tlakové níže nad Britskými ostrovy totiž na naše území začne proudit teplejší vzduch z jihovýchodní Evropy. Teploty v neděli stoupnou asi o tři stupně, na jihovýchodě Česka může ještě dopoledne slabě pršet, celkově ale bude déšť ustávat.

Oteplení se nejen udrží, ale bude pokračovat i začátkem pracovního týdne. V pondělí bude až 19 °C, od středy, kdy přes nás v noci přejde k severovýchodu studená fronta, pak až do pátku může teplota vystoupat na příjemných 22 °C.

Počasí přeje růstu hub

Aktuální deštivé počasí navazuje na mimořádně vlhké září, které ale přineslo i několik teplých dnů. To významně přispělo k oživení podhoubí a růstu hub. Letošní houbovou sezónu odstartovala záplava bedel vysokých, za jejichž enormní výskyt mohl souběh několika faktorů. „Jedná se například o teplotu, vlhkost substrátu i vlhkost prostředí. Navíc se všechno musí potkat i v ideálních časových souvislostech, což se letos zřejmě stalo,“ vysvětlila mykoložka Libuše Kotilová.

Vysoká pravděpodobnost růstu hub je podle aktuální mapy zveřejněné na stránkách Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) na rozsáhlém území středních a jižních Čech, na Vysočině a také na severní a jižní Moravě a ve Slezsku. Lidé ale nacházejí houby prakticky všude kromě nejvyšších poloh, kromě bedel jde hlavně o oblíbené klouzky a hřiby.

Mohlo by vás také zajímat: Světová média píší o ničivých záplavách v Česku i dalších státech. Zmiňují klimatické změny

Deštivé září trhalo rekordy

Přispělo k tomu mimořádně deštivé září, které se s průměrným úhrnem srážek 179 mm stalo druhým na srážky nejbohatším měsícem od roku 1961. V Česku spadlo v září 290 % normálu (průměrně 162 mm), zatímco na Moravě a ve Slezsku dokonce 317 % normálu, konkrétně 212 mm srážek.

💦 Srážky v září 2024 💦 💧 Letošní září se s průměrným úhrnem srážek 179 mm stalo druhým na srážky nejbohatším měsícem od...

Posted by Český hydrometeorologický ústav on Wednesday, October 2, 2024

„Během povodňové epizody v polovině září jsme zejména na stanicích v Jeseníkách zaznamenali extrémní denní úhrny srážek. Dosavadní nejvyšší zářijový denní úhrn ze 7. 9. 1996 ze stanice Staré Hamry, VD Šance (182,9 mm) byl překonán o více než 100 mm,“ uvedli meteorologové v hodnocení zářijových srážek. Měsíční průměrný úhrn v září překonal dokonce i povodňový srpen z roku 2002, kdy napršelo v úhrnu 176 mm vody.

Zdroj: ČTK, ČHMÚ

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský