Nejnebezpečnější strom světa i dnes rozleptá člověka zaživa. Využíval se ke krutému mučení
Původní obyvatelé Ameriky si jeho smrtících vlastností velice vážili. Strom jim totiž poskytoval mnohé možnosti, jak přemoci a bolestivě zahubit nepřátele. Kryštof Kolumbus a jeho lidé ho ale přesně ze stejného důvodu káceli na potkání, a tak těchto fascinujících dřevin existuje jen málo.
Zhruba před třemi stoletími byla mancinela obecná (hippomane mancinella) jednou z nejrozšířenějších dřevin v oblasti dnešní Floridy, Baham, pobřeží Mexika a celého severu Jižní Ameriky. Její mohutné kořeny působily jako dokonalá bariéra proti erozi na plážích a v oblastech, kde písečná půda pomalu přechází v mangrovy.
Na načervenalé kmeny a jasně zářivé zelené listy byla radost pohledět a voňavé zelené plody vyloženě vyzývaly k ochutnání. Jestli ovšem mezi stromy existuje nějaký vlk v rouše beránčím, je to právě mancinela. Navzdory své kráse, sladkým plodům a nevinnému vzhledu jde totiž o jednu z nejvíc smrtících rostlin na planetě. I v Guinnessově knize rekordů je koneckonců uvedená jako nejnebezpečnější strom světa.
Chemické popáleniny z jediného doteku
Doslova a do písmene je všechno na mancinele smrtelně jedovaté. Větve, listy, plody, kmen… její míza totiž obsahuje obrovské množství látky zvané phorbol, která je nejen jedovatá, ale také extrémně leptavá a na lidské kůži dokáže napáchat pěknou paseku. Domorodci prudce jedovatou mízu samozřejmě velice rádi využívali k výrobě otrávených šipek, ale to zdaleka není vše. Celé stromy jim často posloužily jako důmyslné mučící nástroje – přivazovali k nim své zajatce a nechali na pospas chemickým popáleninám od kůry – a to tak dlouho, dokud mancinela jejich těla doslova nerozleptala.
Čtěte také: Strom zabiják vás pobodá, otráví i postřelí. Podívejte se, jak jeho ovoce exploduje jako granát
Ovšem na to, abyste se doslova na vlastní kůži přesvědčili, jak nebezpečný strom je, se ho vlastně nemusíte ani dotknout. Úplně stačí, když se pod něj postavíte za deště. Kapky z jeho listů a kůry smyjí dost jedovatých látek na to, aby vás začala pálit kůže.
Sladké jablíčko smrti
Mancinely mají ale ještě jednu zbraň, a tou je jejich plod. Kryštof Kolumbus mu říkal manzanilla de la Muerte, jablíčko smrti. Přesný název. Jaké to je ho ochutnat, popsala vědkyně Nicola H. Stricklandová, která s kolegou kousek ovoce pozřela. „Zpočátku chutnalo příjemně sladce, po švestkách. Už za několik okamžiků ale sladkou chuť vystřídal podivný, štiplavý pocit v ústech, který přešel v pálení, slzení a stažení hrdla,“ vylíčila.
„Symptomy se v následujících dvou hodinách zhoršovaly, až jsme téměř nebyli schopní pozřít pevnou stravu, protože nás strašlivě bolelo v hrdle a měli jsme v nich pocit, jako by nás tam tlačil nějaký obrovský otok.“ Stricklandová s kolegou se brzy zotavili, ale kdyby ovoce mancinely pozřeli více, nemuselo to pro ně zdaleka dopadnout tak dobře; je totiž tak nebezpečné, že může způsobit i krvácení žaludku a střev a samozřejmě smrt ve strašlivých a krutých bolestech.
Zdroj: National Library of Medicine, NLoM, Science Direct.
Video, které jste mohli minout: Žraloci zabíjejí vydry ve velkém, ale nežerou je. Záhada má prosté vysvětlení