18. srpna 2022 06:00

Strom zabiják vás pobodá, otráví i postřelí. Podívejte se, jak jeho ovoce exploduje jako granát

Nebezpečný strom má hned několik přezdívek, ani ta nejznámější, „dynamitový strom“, ale nedokáže obsáhnout zarputilost, s jakou se dřevina snaží zahubit všechno, co se k ní přiblíží.

Že příroda umí nadělit smrtící zbraně, samozřejmě víme, jen málokdy jich ale poskytla tolik najednou, jako tomuto stromu. Huru chřestivou (Hura crepitans) byste našli ve Střední a Jižní Americe a v Karibiku a také jako invazivní populaci v Austrálii, Africe a Tanzanii. Daří se jí ve vlhké půdě a je obrovská – dorůstá do úctyhodné výšky mezi 25 a 60 metry a průměr může mít i dva metry. Její velké zelené listy a voňavé květy by mohly opicím a dalším zvířatům sloužit jako skvělý domov, kdyby…

Trny a jedovatá míza

Začněme tím, že k její kůře by se žádná příčetná opice ani nepřiblížila. Hladký kmen i větve jsou přímo poseté pevnými, pichlavými trny. Na první pohled připomíná nějaké středověké mučicí zařízení. Přesto se našli odvážlivci, kteří její dřevo používali na výrobu méně kvalitního nábytku.

Zacházet s tímto stromem by se ale mělo skutečně v rukavičkách. Jeho míza je totiž extrémně toxická. Stačí pár kapek a lidská pokožka se v okolí místa kontaktu promění v rudou oteklinu plnou ošklivých vřídků. Pokud byste měli smůlu a míza se vám dostala do oka, můžete oslepnout. I tuhle vlastnost se ale domorodci naučili využít ve svůj prospěch: s pomocí jedu z hury vyráběli otrávené šipky.

Explodující ovoce

Asi nejzajímavější na huře je ale důvod, proč se jí přezdívá „dynamitový strom“. Její osm centimetrů velké ovoce krom toho, že je celkem nepřekvapivě taky prudce jedovaté a jeho požití většinou způsobí ošklivé křeče, zvracení a průjem, totiž po dozrání exploduje. Nejvíc ze všeho tak připomíná granát – na 18 ostrých, tvrdých šrapnelů se po výbuchu dýni připomínajícího plodu rozletí do okolí rychlostí 250 kilometrů v hodině. V bezpečí není nic, co nestojí dál než 45 metrů, tvrdé kusy ovoce bez problémů proniknou i kůží divokých zvířat.

Podle některých zdrojů domorodí léčitelé přesto používají některé části těchto zabijáckých stromů jako přírodní medicínu, zkoušet něco takového bychom ale rozhodně raději nedoporučovali.

Zdroj: Britannica

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom