9. září 2023 10:45
Adam Vala

Přes 600 mrtvých. Maroko zasáhlo ničivé zemětřesení, videa ukazují padající budovy

Marocké pohoří Vysoký Atlas zasáhlo v pátek pozdě večer silné zemětřesení, které za sebou podle ministerstva vnitra zanechalo nejméně 632 mrtvých.

V nemocnicích ošetřují 329 zraněnýchí. Předchozí údaj o 296 mrtvých se vztahoval k místní druhé hodině ranní (03:00 SELČ). Silné otřesy poškodily budovy ve velkých městech a od Rabatu po Marrákeš vyhnaly zpanikařené lidi do ulic. Největší škody podle marockých úřadů ale nastaly mimo města. České ministerstvo zahraničí nemá informace o obětech z řad českých občanů.

Ohnisko zemětřesení bylo v hloubce 18,5 kilometru, zhruba 70 kilometrů jihozápadně od Marrákeše a 60 kilometrů severovýchodně od města Tarúdant. Nejblíže epicentru se nachází Marrákeš. Ve staré části tohoto města, které je na seznamu světového dědictví UNESCO, se zřítily některé budovy a místní televize ukazovala snímky spadlého minaretu s troskami ležícími na rozbitých autech. Ještě před příjezdem těžké techniky se lidé snažili rozebírat sutiny rukama, píše agentura Reuters.

Otřesy byly silně cítit také v Rabatu a Casablance, podle místního úředníka je však většina mrtvých v okolních špatně dostupných horských oblastech. V zasažené části podle stanice Al-Džazíra žije osm až deset milionů lidí, konkrétně jde o provincie Marrákeš, Azilál, Tarúdant, Sáfí a Varzázát.

„Země se třásla asi dvacet sekund. Dveře se samy otevíraly a zavíraly, když jsem se řítil z druhého patra,“ řekl agentuře Reuters Hamíd Afkir, který pracuje jako učitel v hornaté oblasti západně od epicentra poblíž města Tarúdant. Afkir poznamenal, že přišly ještě dodatečné otřesy.

Maročané zveřejňují neověřená videa, na kterých je vidět, jak se některé budovy mění v trosky. Turisté a další lidé natočili záběry zachycující evakuace restaurací v Marrákeši, zatímco z klubů zní dunivá hudba.

České ministerstvo zahraničí ČTK sdělilo, že cestovatelský systém Drozd registruje v Maroku 81 Čechů. Nejsou však informace o tom, že by Češi byli mezi zraněnými.

Americká geologická služba USGS uvedla, že zemětřesení mělo v době úderu předběžnou sílu 6,8 stupně. Marocká Národní seismická monitorovací a výstražná síť naměřila sílu sedm stupňů.

Rozdíly v počátečních měřeních bývají podle agentury AP běžné. Oba údaje by ale znamenaly nejsilnější zemětřesení v Maroku za poslední roky. Ačkoli jsou zemětřesení v severní Africe poměrně vzácná, v roce 1960 dosáhly otřesy v okolí marockého historického přístavu Agadir síly 5,8 stupně a zapříčinily tisíce obětí.

Čtěte také: Drtivý úder na ruský sklad. Ukrajinci pomocí HIMARS rozpoutali peklo, ukazují záběry

Podle portugalského Institutu pro moře a atmosféru a alžírské Agentury civilní obrany, která dohlíží na reakci na mimořádné události, bylo zemětřesení cítit až v Portugalsku a v Alžírsku.

Zdroj: ČTK, CNN

Adam Vala

Sdílejte článek
Štítky zemětřesení Maroko Al-Džazíra Ministerstvo vnitra České republiky Ministerstvo zahraničních věcí České republiky Světové dědictví UNESCO United States Geological Survey Marrákeš Rabat Vysoký Atlas

Populární filmy na Prima Zoom