26. dubna 2023 06:00

Levhart je vypočítavý a trpělivý lovec. Podívejte se, jak zabíjí pod rouškou noci

Samotářský levhart je rozšířený v Evropě, Africe a Asii. Jeho území jsou obrovská a způsob lovu zákeřný.

Velká kočkovitá šelma podobná jaguárovi se jako jedna z mála uchyluje do korun stromů či na vyšší skály. Tam si často vynáší ulovenou kořist, mnohdy podstatně těžší, než je on sám. Mezi tato zvířata patří antilopy, gazely, divoké ovce, prasata či kozy. Pozice na stromě jej chrání před jinými predátory, kteří by mu chtěli kořist ukrást. Zároveň vyvýšené místo během dne poskytuje odpočinek, protože levhart je aktivní spíše přes noc.

Noční tvor

Přes noc se levhart vydává na lov. Jako většina kočkovitých šelem i on vydrží pronásledovat kořist jen pár desítek metrů, mnohem více mu vyhovuje lov ze zálohy. Nejprve se musí ke kořisti nepozorovaně přiblížit a je ochotný se plížit až tisíc metrů. K tomu mu obvykle pomáhají křoviny či vysoká tráva, kde se může ukrýt. Obecně platí, že čím hustší porost, tím pro levharta lépe. Jeho útok můžete vidět díky dokumentu Levhartí skála na Prima Zoom, kde si vyhlédne zatoulané kůzle.

Čtěte také: Horor v zoo: Lev ukousl ošetřovateli prst, hrůzu natočili návštěvníci na video

Na dostatku potravy závisí také levhartova teritorialita, čistě podle úměry čím méně kořisti, tím větší teritorium. Území samců jsou zpravidla větší než území samic a mohou se rozrůst až na 69 čtverečních kilometrů. Při značení teritoria levhart používá směsici moči a sekretu z análních žláz, zároveň ale používá i drásání kůry či pokládání výkalů.

Zdroj: National Geographic

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom