24. července 2024 14:30
Adam Vala

Nový lék na kobří uštknutí jsme měli celou dobu před očima. Může pomoct milionům lidí

Překvapivý objev by mohl znamenat průlom zejména v chudých oblastech Asie a Afriky.

Hadí uštknutí je závažný problém v mnoha částech světa. Podle Světové zdravotnické organizace dochází každoročně až ke 2 milionům hadích uštknutí v Asii a téměř 600 tisícům v Africe, přičemž ve všech případech je nezbytná bezprostřední lékařská péče​. Tradiční protilátky, aplikované přímo do žíly, přitom nejsou schopny zabránit nekróze tkáně, která může vést k trvalým následkům, jako je nutná amputace končetin nebo ztráta jejich funkce.

Obyčejný lék jako univerzální řešení

Tým výzkumníků, vedený Tianem Du z Charles Perkins Centre na Univerzitě v Sydney, nicméně zjistil, že obyčejný heparin může nekróze způsobené jedem kobry zabránit, což se už podle magazínu Cosmos podařilo otestovat na lidských buňkách i na myších. Heparin je levný, snadno dostupný lék na ředění krve, který je uveden na seznamu základních léků WHO, což znamená, že jeho distribuce může být rychlá a nasazení proti hadím uštknutím efektivní, ovšem až po úspěšných testech na lidech.

Čtěte také: Hadí jed jako velmi nebezpečná droga. Mladí zkoušejí i kousnutí do jazyka, následky mohou být trvalé

Tian Du a jeho kolegové použili technologii CRISPR, aby identifikovali buňky, na které jed kobry účinkuje, a následně zjistili, že heparin může působit jako forma „návnady“, díky níž jed neútočí na konkrétní buňky lidského těla. Vše vychází ze zjištění, že jed kobry zabíjí ty buňky, které obsahují právě polysacharidy heparan a heparin, takže zaplavení těla zvýšenou dávkou těchto látek může doslova odlákat jed jiným směrem.

Modely na myších rovněž potvrdily významné snížení poškození tkáně při aplikaci dávky tinzaparinu, ale nedošlo k dokonalému zablokování nekrózy způsobené jedem, takže je zapotřebí dalšího klinického výzkumu – zejména kvůli určení optimální dávky a způsobu aplikace. Tak jako tak, objev, že heparin může být použitý jako univerzální léčba proti jedu kober, otevírá nové možnosti pro léčbu hadích uštknutí obecně. Ve finále má tento výzkum reálný potenciál zachránit tisíce životů ročně a výrazně zlepšit kvalitu života lidí, kteří hadí uštknutí přežili.

Zdroj: WHO, Cosmos Magazine, Human Progress

Video, které jste mohli minout: Hadi v kalhotách: Pašerák se v Číně nezvyklým způsobem snažil propašovat více než sto plazů

Adam Vala