28. září 2024 07:00

Kosatka ulovila delfína a dělí se o jeho maso s kamarádem. Podívejte se na krutou realitu přírody

Kosatky patří k nejpozoruhodnějším mořským predátorům, a to nejen díky své houževnatosti, ale i inteligenci a sociálnímu chování. Další z pozoruhodných aspektů jejich života byl nedávno objeven poblíž Chile.

Doktorka Ana García Cegarrová zkoumá chování kosatek na jihoamerickém pobřeží, konkrétně jejich stravovací a společenské návyky. O lovu a stravování kosatek se toho kupodivu příliš neví. Jsou to vrcholoví predátoři, kteří za potravou cestují velké vzdálenosti, a není nijak jednoduché je sledovat. Tým doktorky Cegarrové proto využívá tzv. občanské vědy, tedy výzkumů ze strany poloprofesionálních či amatérských vědců. To nedávno přineslo ovoce.

Čtěte také: Drsné záběry z Afriky: Kosatka za pár vteřin zabila velkého bílého žraloka

Orka zabiják a mládě

Po severní straně západního pobřeží jižní Ameriky teče peruánský proud, bohatý na plankton a jiné živiny, které sem lákají ryby. To představuje ideální podmínky pro predátory, zejména pro místní populaci kosatek, které se tím ocitají v hledáčku vědeckých týmů i nadšenců. Poslední video odhalilo nejen netušené rozšíření kosatčího jídelníčku, ale také zvláštní vlastnost.

„Nová studie potvrzuje, že se kosatky specializují na delfíny. Viděli jsme kosatky lovit delfíny v po sobě jdoucích dnech v té samé oblasti nazvané Mejillones Peninsula,“ říká doktorka Cegarrová a záběry z videa jí dávají za pravdu. Kamera zachytila kosatku, která si nejen pochutnává na delfínovi, navíc se o úlovek rozdělí s další kosatkou. „Dělení se o jídlo je klíčové pro jejich přežití. Dospělí vědí, jak nejlépe lovit, a mohou to učit nejmladší. Dělení zároveň utužuje vztahy mezi členy skupiny a zřejmě i rodiny,“ dodává doktorka Cegarrová.

V této fázi výzkumu je pro vědecký tým důležité získat co nejvíce informací, ty budou následně klíčové k zachování celého druhu. Doktorka Cegarrová nicméně doufá, že se jí podaří sesbírat tolik materiálu, že s ním vládu přesvědčí o důležitosti programu, jenž vezme kosatky pod ochranná křídla.

Zdroje: IFL Science/National Geographic

Video, které by vám nemělo uniknout: Žralok malohlavý žije stovky let. V jeho oku je zakousnutý parazit a má jedovaté maso

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský