Konec tradiční kávy arabica: Kdy zanikne a čím bude nahrazena?
Tradiční kávu arabica milují spotřebitelé po celém světě, kvůli klimatickým změnám ale rostlině hrozí zánik. Naštěstí se nyní našla odolnější a stejně chutná alternativa.
Plantáže nejkvalitnějších odrůd kávovníků se nacházejí v místech, kde se potkává ideální klima s ideální vlhkostí a půdou. Jenže se změnou klimatu se mění jak teploty, tak vlhkost a keře najednou nemusí mít podmínky, na které jsou zvyklé. V praxi to znamená, že budou plodit méně a zrna budou mít změněnou chuťovou charakteristiku. A právě tyto vyhlídky děsí nejen spotřebitele kávy, ale samozřejmě i její pěstitele. Nyní se však zdá, že se povedlo (znovu)objevit druh kávy, který by na klimatické změny nemusel být tolik citlivý a zároveň má příjemnou chuť.
Káva Zdroj: Pixabay
Káva z hor Sierry Leone
Odborné periodikum Nature uveřejnilo studii, jež už v samotném názvu sděluje dobrou zprávu, že se podařilo najít druh kávy chuťově podobný proslulé arabice, který však nenese její citlivost na změnu teploty. Jedná se o druh Coffea stenophylla, jež je historicky znám již od 18. století, pořádně se k němu však pěstitelé začali obracet po roce 2018, kdy se klimatické změny začaly podepisovat na chuti právě tradiční arabicy.
Arabica na kolumbijské farmě La Victoria Zdroj: Getty Images
Novému druhu kávy se přezdívá „Káva ze Sierry Leone“, neboť roste v horách západní Afriky. Oproti v současnosti komerčně pěstovaným druhům je atypický tím, že snese průměrné vyšší teploty o 6,2–6,8 stupně Celsia, čímž podle autorů studie „podstatně rozšiřuje klimatický rámec pro vysoce kvalitní kávu“. Dříve jej dokonce pěstovala světoznámá botanická zahrada Kew v Londýně a rostlina se k pokusnému pěstování dostala i na Trinidad. Doposud se však kvůli oblíbenosti doposud nejběžněji prodávaných druhů kávy na trhu neprosadila.
Káva 3 Zdroj: Pixabay
Světovou jedničkou spotřebitelů je stále klasická Coffea arabica. Jednak kvůli své extrémně dobré pověsti, která se přenáší od jednoho zkušeného milovníka kávy na začátečníky a tak pořád dokola. Ale také kvůli jejím skutečným kvalitám. Ačkoli je totiž arabica citlivá na klimatické změny, v dobrých podmínkách nabízí zrna s bohatou chutí a nízkou hořkostí. Platí to především v porovnání s druhým, méně populárním druhem kávy robustou. Ten je sice obecně odolnější vůči vnějším vlivům, z hlediska chuťového profilu však není káva ani zdaleka stejně jemná jako arabica. Největší slabinou robusty je všeobecně její výrazná hořkost. I proto se v případě kombinace s arabicou vždy přidává ve výrazně menším podílu.
Brzy možná budete pít trochu jinou kávu... Zdroj: Getty Images
Gurmáni nepoznali rozdíl
Aby vědci otestovali komerční potenciál a kvality kávy druhu C. stenophylla pro širokou veřejnost, rozhodli se učinit jednoduchý pokus s kávovými znalci. Výluh z napražených zrn se dal v rámci slepého pokusu ochutnat odborníkům s jednoduchým zadáním, zda dokážou rozeznat, o který druh kávy se jedná. Výsledky byly doslova šokující, neboť 80 % kávových profesionálů stenophyllu od arabicy nerozeznalo, čímž kvality této dávno objevené, ale dosud málo využívané rostliny potvrdili.
Káva 2 Zdroj: Pixabay
Podle odhadů by se nový druh měl rozšířit na světových trzích zhruba do 7 let, neboť nějaký čas zabere předpěstování keříků a výsadba nových plantáží. Naštěstí pro ty z nás, kteří si ráno neodpustíme voňavý hrnek lahodného černého moku, podle vědců nehrozí, že by během této doby mělo v důsledku klimatických změn dojít k nedostatku či zásadní chuťové změně tradiční arabicy. Nepochybně je však dobré vědět, že do budoucna máme alternativu, která nás při brzkém ranním vstávání dokáže dostat na nohy bez hořké pachuti v ústech.