29. května 2024 08:22
Adam Vala

Aby natočil miliony kaloňů, žil kameraman tři týdny na stromě. Záběry vám vyrazí dech

Co všechno obětují filmaři, aby mohli lidem představit nový přírodopisný dokument? Podívejte se na miliony netopýrů ve vzduchu.

Přírodopisné dokumenty vysílané na Prima ZOOM milujeme. Tím spíše nás fascinuje, co všechno musí filmaři a kameramani obětovat, aby divákům přinesli všechny ty odzbrojující záběry a mohli  tak vyprávět příběhy, které bychom nejspíš sami nikdy nezachytili. Zářným příkladem je nový dokumentární cyklus BBC Savci s Davidem Attenboroughem, který se v jedné z epizod zabývá životem kaloňů. Aby diváci mohli sledovat největší migraci savců na světě, strávil kameraman John Aitchison tři týdny v korunách stromů. Jeho práce vás ohromí:

Mohlo by vás zajímat: Konečně víme, co všechno si říkají příbuzní netopýrů. Komunikují podobně jako lidé

Kaloni při letmém pohledu vypadají jako netopýři, ve skutečnosti se ale od nich v mnoha ohledech liší. Kaloňovití spadají do čeledi letounů, rozpětí jejich křídel může dosahovat až 170 centimetrů, na rozdíl od netopýrů se téměř ve všech případech neorientují pomocí echolokace, ale zrakem a jejich hlava nápadně připomíná hlavu lišky či jiné psovité šelmy. Kaloni nehibernují, jsou především býložravci a živí se sladkými plody ovocných stromů.

Co láká kaloně k obřímu sletu?

Důvod, proč je sledovala kamera BBC, je zřejmý – kaloni z rovníkové Afriky se totiž pravidelně každý rok v ohromných počtech na několik týdnů slétávají do národního parku Kasanka v Zambii. Přesnou příčinu tohoto chování přitom nikdo nezná. „Myslím, že je svým způsobem hezké, když to nevíme. Jde o další malou záhadu přírody, která svá tajemství prozrazuje jen pomalu,“ myslí si Aitchison. Kvůli unikátním záběrům žil kameraman tři týdny na stromech v národním parku Kasanka a přinesl detailní pohled na to, jak se kaloni na místo dostali a jak spolu dlouhé dny žili.

Přečtěte si také: Netopýr u vás doma? Určitě se vás bojí víc než vy jeho

Některé pohnutky, proč si stovky tisíc, ne-li miliony letounů vybraly za místo srazu právě národní park Kasanka, který patří k nejmenším v Zambii, by se nicméně zmínit daly. Určitě to má co do činění se stromy, které zde rostou a poskytují kaloňům dostatek potravy. Roli pak hraje i teplota zdejšího lesa, která je ovlivněna skutečností, že se tyčí nad bažinou. Je zde proto chladněji, a to může v danou chvíli kaloňům vyhovovat. Nepochybně ale pro svůj slet mají kaloni také vlastní sociální důvody, na které už ale budou muset přijít odborníci.

Zdroj: YouTube - BBC, The Kid Shoud See This, BBC

Video, které jste mohli minout: Chřestýš je klidný a smrtící predátor, a to i pro člověka. Podívejte se, jak loví

Adam Vala