7. května 2024 07:05
Adam Vala

Jak vysoko mohou létat ptáci? Zjištění bohužel doprovodila rekordmanova smrt

Když se mluví o ptačích rekordech, často se necháváme unášet představami, jaké to asi je bez přistání překonávat vzdálenosti mnoha set kilometrů...

Nejen v tom jsou ale dnešní potomci dinosaurů tak dobří. Skvěle jsou na tom i s dostupem, tedy nejvyšší možnou výškou, ve které mohou létat, byť přirozeně nejde o univerzální informaci a vše se liší druh od druhu. Pokud vás ale zajímá, jaký z ptáků dokáže létat v největších výškách, máme pro vás odpověď. A hádáme, že vás možná trochu znervózní, až znovu někam sami poletíte.

Rekordman, který nepřežil

Rekordní údaj o výšce, ve které se pohyboval pták, je totiž bohužel spojen s velmi nepříjemným incidentem. Ve čtvrtek 29. listopadu 1973 se nad Pobřežím slonoviny střetlo dopravní letadlo se supem krahujovým, též nazývaným sup nádherný. K podobným situacím může dojít snadno, i proto letiště zaměstnávají chovatele dravých ptáků, kteří pracují u vzletových a přistávacích drah a odhání ptáky, kteří by mohli ohrozit provoz aerolinek. Jenže v roce 1973 nedošlo ke střetu těsně nad zemí, ale v cestovní výšce 37 tisíc stop, tedy ve více než 11 kilometrech.

Sup bohužel kolizi nepřežil, letadlo však dokázalo úspěšně přistát i s jedním poškozeným motorem a po vyšetřování vydat svědectví, o jaký druh ptáka se ve skutečnosti jednalo. Dle zprávy Ornitologického výzkumného archivu (SORA) bylo na letadle nalezeno pět kompletních per a přibližně patnáct poškozených, které pocházely z křídel, ocasu, krku a hrudi ptáka. Identifikace tak nebyla pro odborníky nikterak složitá a za rekordmana byl určen zmiňovaný sup krahujový.

Mohlo by vás zajímat: Může jeden pták zničit moderní letadlo? Statistika dává nečekané odpovědi

Podotýkáme jen, že ačkoliv si piloti nemuseli až do srážky ničeho všimnout, střetli se s opravdu velkým, téměř 10kilovým ptákem, který se dorůstá délky až jednoho metru a jeho rozpětí se pohybuje od 2,2 do 2,6 metrů. A pokud se ptáte, jak je možné, že se tento sup může pohybovat v takových výškách, kde je už velmi řídký vzduch, vše je dáno zvláštní variantou hemoglobinu v jeho krvi. Jak uvádí studie publikovaná na portálu De Gruyter, hemoglobin alfa D se velmi dobře váže s kyslíkem, což je klíčové pro to, aby sup mohl pohodlně dýchat i ve velkých nadmořských výškách.

Zdroj: SORA, De Gruyter

Video, které jste mohli minout: Klokan je nelítostný bojovník. Podívejte se na drsnou rvačku

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom