6. srpna 2024 14:15

Dokonale tichý predátor nemá konkurenci. Podívejte se, jak sova nemilosrdně loví

Země: Základy naší planety (1) – Tichá sova

Sova vypadá na první pohled jako bezelstný pták, ve skutečnosti je však jedním z nejvýkonnějších predátorů, kteří kdy křižovali vzduch. Je to dáno jejím složitým zrakovým i sluchovým ústrojím, stejně jako schopností pohybovat se vzduchem zcela neslyšně.

Pro své jedinečné dravčí schopnosti se sově daří být početným řádem masožravých ptáků se zastoupením až ve 200 druzích. Sovu najdeme prakticky na každém kontinentě kromě Antarktidy. Většinou se jedná o nočního živočicha, který v dokonalé tmě vždy najde svou kořist. Ta se zase do poslední chvíle ani nedozví, že se nad ní vznáší smrt.

Čtěte také: Sova, která přežila tři dny ve vánočním stromku, byla vypuštěna do přírody

Tichá, ale nebezpečná

Křídla sovy totiž víří jen minimum vzduchu, její peří je uzpůsobeno tak, že se k menším savcům či ptákům přiblíží zcela nezjištěna. To ostatně uvidíte v pořadu Země: Základy naší planety na Prima ZOOM. Ke hledání kořisti jí pomáhají dva faktory – pozoruhodný zrak a výtečný sluch. To první zaručují oči s teleskopickým pohybem, přizpůsobeným k vidění i při nedostatku světla. Pomáhá jim obrovská, kulovitá duhovka, vyklenutá rohovka a jen malý oční vějířek. Oči jsou nehybné, takže třebaže vidí perfektně na dálku, nemůže zaostřit na krátkou vzdálenost. Když zpracovává kořist, pomáhá si štětinovitými pírky u kraje zobáku.

„Při lovu se spoléhá výhradně na sluch, který je mnohem komplexnější než oči. Třetina její hlavy je tvořena sluchovým aparatem,“ podotýká známý přírodovědný dokumentarista David Attenborough. Sova totiž vnímá zvuk v rozsahu od 50 do 21 000 Hz a svým sluchem je schopna zaměřit nejen stranu, na které se její kořist pohybuje, ale také výšku, v níž se nachází.

Zdroj: National Geographic/Encyclopedia Britannica

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora