1. června 2023 12:53

Nebezpečný chřestýšovec je postrachem farmářů. Podívejte se, jak sbírá rekordní počty uštknutí

Nejnebezpečnější hadi světa S1 (1) – Chřestýšovec běloretý

Někdy není největším trumfem hada jeho jed, ale schopnost splynout s prostředím. Své o tom vědí farmáři v jihovýchodní Asii, kteří se s jedovatým hadem někdy střetnou doslova tváří v tvář.

Třebaže chřestýšovec běloretý není nejjedovatějším hadem, jakého můžete potkat, je pro lidi v oblasti Jižní Číny, Indie a na některých ostrovech Indonésie noční můrou. Díky svému zelenému zbarvení totiž vyhledává úkryt zelené vegetace, nejčastěji v korunách stromů. Málokdy sestupuje na zem, svou kořist z řad obojživelníků, ptáků a drobných savců tak loví právě zde. Často se pohybuje ve výši lidské hlavy, a právě proto je pro člověka tak nebezpečný.

Rekordní počty uštknutí

Jed chřestýšovce běloretého může člověku způsobit bolestivý otok, krvácení a někdy i smrt. Pro zdravého člověka bývá málokdy smrtelný, přesto není radno jej podceňovat. Už proto, že v jihovýchodní Asii mají chřestýšovci běloretí na svědomí největší počet uštknutí člověka. Nejčastěji jsou jím pokousáni farmáři, kteří se poblíž chřestýšovcových úkrytů pohybují. Jak to vypadá, když chřestýšovec běloretý zaútočí, můžete vidět v pořadu Nejnebezpečnější hadi světa na Prima Zoom.

Čtěte také: Vstup zakázán, do hodiny můžete přijít o život. Nejsmrtonosnější ostrov světa hlídá armáda

Chřestýšovec běloretý dokáže využít svou hbitost a štíhlost, která je větší než u jeho příbuzných. Zároveň zvládne zaregistrovat kořist pomocí tepločivých jamek. Na kořist číhá v podstatě neustále, s hlavou a krkem připravenými do tvaru „S“. Toto postavení mu umožňuje okamžitý výpad, během něhož využije svou schopnost otevřít tlamu na 180 stupňů.

Zdroj: Thai National Parks

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom