20. července 2023 17:33

Obávané černé vdovy lezou do chorvatských domů. Kousnutí poznáte snadno

Na prudce jedovatou černou vdovu můžete stále častěji narazit i v Chorvatsku. Její jed způsobuje těžkou otravu.

Pavouci běžně označovaní za černé vdovy patří do rodu snovaček (Latrodectus) zahrnujícího 34 různých druhů žijících na všech kontinentech. Evropským zástupcem černých vdov je snovačka jedovatá (Latrodectus tredecimguttatus), na kterou můžete narazit v Chorvatsku a Itálii a výjimečně už také u nás.

Přečtěte si také: Proč je černá vdova vdovou? A co je dobré o těchto pavoucích vědět?

I když to není jejich přirozeností, objevují se černé vdovy stále častěji i v blízkosti lidských obydlí a výjimečně vlezou přímo do bytu. Tahle černá vdova vylekala obyvatelku chorvatského ostrova Rab ležícího v severním Jadranu.

Video pořídila čtenářka chorvatského serveru 24 Sata, podle níž jsou černé vdovy na ostrově běžné, ale dosud se lidským obydlím vyhýbaly. V posledních měsících se ale typicky zbarvení pavouci objevují nejen před vchodovými dveřmi, ale přímo v pokojích.

Černou vdovu poznáte podle nápadně velkého černě zbarveného zadečku (abdomen), na kterém jsou jasně viditelné červené skvrny. Snovačka loví pomocí pavučin o průměru 30-40 cm, které si buduje nízko nad zemí třeba v hromadě dřeva, v hustém křoví nebo pod kameny a kulatinami. Pavučina je velmi silná, takže kromě hmyzu se do ní chytnou i hadi, ještěrky nebo myši.

K usmrcení kořisti používá černá vdova velmi silný jed, který do těla oběti vstříkne pomocí klepítek (chelicery), do nichž ústí jedové žlázy. Ty obsahují maximálně půl miligramu vazkého jedu, jehož hlavní složkou je latrotoxin, který působí jako silný neurotoxin.

Mohlo by vás také zajímat: Chorvatsko opouštějí turisté. Na vině může být naše nadutost ohledně cen, píší tamní média

Jak probíhá otrava

Kousnutí černou vdovou pocítíte jako bodnutí špendlíkem, už za několik minut se v zasaženém místě objeví bolestivý otok velký až 15 cm a o několik desítek minut později pocítíte svalové křeče. Bolest se postupně rozšíří do velkých svalových skupin a může se objevit zvýšený tlak, zrychlený tep, horečka a ojediněle i nekontrolovaná erekce.

Přestože se jed snovačky jedovaté považuje za mnohem silnější než jed chřestýše nebo kobry, má drtivá většina případů kousnutí šťastný konec. Z 2500 případů, které ročně zaznamenají ve Spojených státech, jich jen 5–8 končí smrtí. Příčinou úmrtí je zpravidla udušení způsobené ochrnutím dýchacích cest. Příznaky otravy odborně nazývané latrodektismus ale většinou za 3-5 dnů odezní, nespavost, malátnost a únava nicméně mohou přetrvávat i měsíc.

Na kousnutí černou vdovou existuje protijed, ten ale nemusí být pokaždé k dispozici. Na dotaz webu  24 Sata odpovědělo vedení Institutu pro urgentní medicínu v Přímořsko-gorskokotarské župě, že potřebné látky nemá.

Zdroj: National Geographic / 24 Sata

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom