26. října 2024 15:15
Adam Vala

Výbušný pohřeb slavného vojevůdce: Tělo Viléma Dobyvatele explodovalo, mohli za to mniši

Historie lidstva zná mnoho různých pohřebních rituálů. Ať už jde o tradiční pohřeb do země, pohřeb žehem, složité procesy mumifikace nebo naopak ponechání těla přírodě, jak činili původní obyvatelé Severní Ameriky. Ceremonií a způsobů, jakými se pozůstalí loučí se zesnulými, je nespočet, málokdo ale ví, že v roce 1087 slavný Vilém I. Dobyvatel málem a již zcela nevědomky odstartoval nový trend výbušných pohřbů, při kterých se tělo nebožtíka rozlétne do všech směrů.

Hned na úvod je nutné podtrhnout, že Vilém Dobyvatel už neměl nad svým osudem žádnou moc. Bavíme se o době po jeho smrti na bitevním poli nedaleko města Rouen v Normandii. Ačkoliv existují dvě verze popisu toho, co se před necelými tisíci lety stalo, pravděpodobné je, že se panovník doslova napíchnul na hlavici svého sedla a přivodil si těžká zranění vnitřních orgánů. Tuto verzi popisuje Vilém z Malmesbury a s přihlédnutím k tomu, že Vilém Dobyvatel nepatřil k nejhubenějším a hlavice sedel byly tehdy poměrně velké a často vyztužené kovem, je jeho domněnka podle portálu Historic UK věrohodná.

Rodinný svár

Než král zemřel, stihl na smrtelné posteli sepsat svou závěť, kterou rozlítil své potomky, a to mělo přímý vliv na to, že rozloučení se zesnulým panovníkem neproběhlo v klidu. Místo toho, aby Vilém Dobyvatel svěřil korunu svému nejstaršímu synovi Robertu Curthosovi, vybral za dědice anglického trůnu Robertova mladšího bratra Viléma II. Ryšavého. Technicky to bylo v souladu s normanskou tradicí, protože Robert měl zdědit původní rodové statky v Normandii. Nicméně to poslední, co měl Vilém I. udělat, bylo rozdělit své panství. Bylo však již příliš pozdě a sotva ta slova vypustil z úst, už byl Vilém Ryšavý na cestě do Anglie.

To ovšem spustilo kaskádu neuvěřitelných událostí, za jejichž interpretaci by se rozhodně nemusela stydět ani slavná britská komediální skupina Monty Python. Místnost, v níž leželo Vilémovo nahé tělo, byla po odchodu jeho potomků ihned vyrabována. Nakonec se ale nad králem zřejmě slitoval jeden z projíždějících rytířů a zařídil, aby bylo tělo nabalzamováno a následně převezeno do města Caen k pohřbu. V té době už ale bylo ve značné fázi rozkladu, čímž jsme se přiblížili k onomu explozivnímu finále jeho odchodu z tohoto světa. Tím ale pozoruhodnost celé historiky nekončí, protože když přišli tělo zkontrolovat mniši, ve městě vypukl požár a pozvolna se nafukující panovník nebyl rázem prioritou.

Explodující finále

Po několika dnech ale na pohřeb skutečně došlo a každý, kdo se přišel s Vilémem Dobyvatelem rozloučit, zřejmě nemohl uvěřit svým očím. Jak popisuje kronikář Orderic Vitalis, právě ve chvíli, kdy byli shromáždění smuteční hosté požádáni o odpuštění všech křivd, kterých se mohl Vilém na lidech své země dopustit, skutečně se někdo ozval. Byl to muž, který tvrdil, že Vilém připravil jeho otce o pozemky, na nichž paradoxně stálo opatství, v němž právě probíhal pohřeb. A protože Vilém podle svého přání nechtěl spočinout v půdě, která mu nepatřila, byl muž vyplacen. I tahle nečekaná pauza ceremoniálu ale ani vzdáleně nepřebíjí to, co přišlo pak.

Čtěte také: Vykopané mrtvé převlékají a fotí se s nimi. Morbidní rituál se stal turistickou atrakcí

Vilémova mrtvola, do té doby řádně nafouklá, se totiž nevměstnala do krátkého kamenného sarkofágu, který pro ni byl vytvořen. Mniši se ale rozhodli pokořit zákony fyziky a tělo do sarkofágu vtlačit za každou cenu. Zbytek už necháme na Ordericovi: „Nabobtnalá střeva praskla a nesnesitelný zápach napadl chřípí přihlížejících i celého davu. Žádné kadidlo nedokázalo zápach překrýt a smuteční hosté prošli zbytkem obřadu tak rychle, jak jen mohli.“ Tomu tedy říkáme nezapomenutelný odchod.

Zdroj: Historic UK, All That Interesting

Video, které jste mohli minout: Do Prahy dorazil Žižkův meč, vystaví ho v Betlémské kapli. K vidění bude krátkou dobu

Adam Vala