17. září 2024 15:35

Vůdce upíří sekty zavraždil rodiče své přítelkyně. Předcházely tomu orgie nebo pití lidské krve

Nevysvětlitelná tajemství s Williamem Shatnerem S1 (13) – Rod Ferrell

Když Jennifer Wendorfová přišla 26. listopadu 1996 do domu svých rodičů ve městě Eustis na Floridě, naskytl se jí děsivý pohled. Její otec, Richard Wendorf, ležel u gauče mrtvý, s rozdrcenou lebkou a zlámanými žebry. Nedaleko jeho těla ležela mrtvola její matky, Naomi Ruth Queenové. Wendorf měl na těle vypálené písmeno „V“. Policii netrvalo dlouho spojit brutální dvojnásobnou vraždu s druhou dcerou Wendorfovy rodiny, Heather. Ta totiž nedávno utekla z domova, aby se připojila ke skupině známé jako Upírský klan.

Dlouhé kožené kabáty, gotické líčení i vzájemné pití krve patřily mezi atributy Upírského klanu, sekty teenagerů, kteří sami sebe přesvědčovali, že jsou upíři. Nejdále v tomto přesvědčení zašel vůdce skupiny Roderrick Justin Ferrell, vystupující pod jménem Vesago. Policie nikdy přesně neurčila, kolik členů Upírský klan měl, v jednu dobu jich ale mohlo být až 30. Mezi prominentní členy skupiny a budoucí vrahy nicméně patřili Howard Scott Anderson, Ferrellův nejlepší kamarád a druhý nejvyšší člen skupiny, Charity Keeseeová, Dana Cooperová a Ferrellova přítelkyně, Heather Wendorfová.

Čtěte také: „Upír“ vysával dětem krev ze žil, potom je popravil. Řekl, že mu to dělalo radost

Na prahu temnoty

Roderrick Justin Ferrell, známý také jako Rod, propadl upírskému životnímu stylu už v útlém věku, kdy jej jeho matka seznámila se stolní hrou Vampire: The Masquerade. Postava, již si náctiletý Rod pro hru vytvořil, 500 let starý upír Vesago, jej natolik fascinovala, že se do ní začal čím dál více stylizovat. Jeho matka jej v nevinně vyhlížející zálibě zprvu podporovala, nicméně brzy bylo jasné, že stylizace zachází příliš daleko. K inventáři jeho pokoje patřila úctyhodná sbírka okultních předmětů, knih, obrácených krucifixů a řetězů. Matka jej jednou přistihla v koupelně ve chvíli, kdy si pomocí žiletky vyřezal obrácený kříž do hrudi. Jindy po příchodu domů našla svého syna s jeho přítelkyní Heather Wendorfovou, na čemž by nebylo nic moc divného… kdyby zrovna vzájemně nepili svou krev.

„Někteří lidé se drží bludu. To je v psychiatrii přesvědčení, že něco přijímáte navzdory faktu, že všechno ostatní svědčí o opaku. Proto nemají problém uvěřit, že mají jakési mimořádné schopnosti,“ vysvětluje v pořadu Nevysvětlitelná tajemství s Williamem Shatnerem na Prima ZOOM psychiatr Harvey Rosenstock. „Mnoho lidí se dokáže například formou autohypnotické sugesce snadno proměnit v imaginární osobu, zvíře nebo tvora, který dokáže to, co v reálném životě nedokáže.“

Noc hrůzy

Chlapcův blud sílil a postupně Ferrell uvěřil tomu, že je staletí starý upír Vesago, a v šestnácti letech založil Upírský klan. V rámci fungování klanu kolem sebe soustředil podobné „nadšence“, a to včetně jeho matky, která se během sexuálních orgií skupiny pokusila svést 14letého chlapce. Přijetí do této sekty zahrnovalo mimo jiné pití Ferrellovy krve. Kult upíra Vesaga Ferrella a jeho stoupence natolik pohltil, že se brzy schylovalo k něčemu hroznějšímu. Pověstnou sirkou u sudu se střelným prachem se stala Heather Wendorfová, která utekla z domova. Ferrellovi se měla svěřit, že ji otec sexuálně zneužíval. Ferrell, jenž byl sám obětí pohlavního zneužívání ze strany svého dědečka, se s jejím tvrzením ztotožnil a rozhodl se ji podpořit, a to nejhorším možným způsobem. Až později se ukázalo, že dívka si sexuální zneužití vymyslela.

Roderick Ferrell, jeho hlavní pobočník Howard Scott Anderson a další členové Upírského klanu Charity Keeseeová a Dana Cooperová se večer 25. listopadu 1996 vypravili do města Eustis na Floridě. Do domu Richarda Wendorfa vnikli přes garáž, která zůstala otevřená. V ní našel Ferrell páčidlo. V obýváku našel na gauči spícího Wendorfa, jehož začal nalezeným páčidlem mlátit. Z koupelny vyšla Naomi Queenová, která mu podle Ferrellovy pozdější výpovědi vylila horkou kávu do obličeje, což jej rozzuřilo. Naomi Ruth Queenová, matka Heather Wendorfové, pak zemřela stejným způsobem jako její manžel. Do Wendorfova těla Ferrell vypálil písmeno „V“, svůj symbol. Skupina ukradla rodině sportovní vůz a vydala se na cestu napříč státy.

Mohlo by vás zajímat: „Bestie“ z Kolumbie popravila 200 dětí. Sériový vrah těsně před smrtí chtěl opustit vězení

Dopadení

O čtyři dny později zazvonil v domě jisté postarší dámy telefon. Volající byla Charity Keeseeová, která pro sebe a své kamarády z upíří sekty nutně potřebovala peníze. Jediný člověk, na kterého se mohla obrátit, byla její babička. Čtveřice byla tou dobou hledána pro vraždu a babička Keeseeová nepatřila k lidem, kteří by vrahům na útěku pomáhali, a tak sice s převodem peněz souhlasila, zároveň však uvědomila úřady. Kriminalisté od ní nyní potřebovali jen dvě věci – vědět, kde se skupina nachází, a udržet ji co nejdéle na místě.

Keeseeová babičce prozradila, že je s kamarády ve městě v Baton Rouge v Louisianě a momentálně jsou v baru, kde si užívají arkádových her. Babička ji tedy přesvědčila, ať se i s kamarády uchýlí do nedalekého hotelu, kde počká na převod peněz. Tam už si ale pro „upíry“ přišly bezpečnostní složky. Obhajoba postavila svou strategii na Ferrellově psychickém stavu, znalci mu totiž diagnostikovali Aspergerův syndrom a schizotypální poruchu osobnosti, zároveň poukázali na jeho pohnutou minulost. Soudce se však obměkčit nenechal a celou čtveřici soudil jako dospělé. Ferrell byl odsouzen k smrti, Anderson na doživotí, Cooperová na 17,5 roku, Keeseeová k 10,5 letům vězení.

V roce 2000 změnil Nejvyšší soud státu Florida Ferrellův rozsudek na doživotí. Charity Keeseeová opustila brány vězení v březnu roku 2006, Dana Cooperová se dočkala svobody v říjnu 2011. Howard Scott Anderson může požádat o podmínečné propuštění v roce 2031. Roderick Justin Ferrell, známý jako upír Vesago, byl shledán nenapravitelně zkaženým a byl odsouzen bez možnosti podmínečného propuštění.

Zdroj: Daily Commercial/Oxygen

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský