Dvorek plný mrtvol silně zapáchal. Sériová vražedkyně zabíjela mnoho let, manžela nacpala do bedny

Pojmy jako vražda, násilí či brutalita by si málokdo automaticky spojil s někým, kdo díky vrásčité tváři a drobné postavě vypadá nevinně. I Dorothea Puente na první pohled působila dojmem milé starší paní, která navíc byla ochotná pomáhat lidem na okraji společnosti. Její ubytovna se ale pro mnohé z nich stala místem, odkud neodešli sami, nýbrž byli vynášeni nohama napřed.

Dorothea Helen Gray Puente se narodila 9. ledna 1929 v Redlands v Kalifornii a ač měla zpočátku běžné dětství, dlouho si jej neužívala. Její otec zemřel na tuberkulózu, když jí bylo osm let, a matka zemřela několik dní po Vánocích následujícího roku při havárii na motocyklu. Dorothea tak skončila v sirotčinci.

Teenagerovská léta a počátek dospělosti nebyly pro Dorotheu o nic snazší. Aby se uživila, stala se poskytovatelkou sexuálních služeb. S blížícím se koncem 2. světové války se však seznámila s vojákem Fredem McFaulem, kterého si o několik měsíců později vzala. Už na oddací list se ale nechala zapsat pod falešným jménem, a tak bylo jasné, že manželství nečeká šťastný konec.

Vězení a rozvody

Manželům McFaulovým se narodily dvě děti, jednoho se ale ujala rodina v Sacramentu a druhé bylo adoptováno. Když byla Dorothea v roce 1948 zatčena za vypisování falešných šeků, žádost o rozvod na sebe nenechala dlouho čekat. Čerstvě rozvedená krkavčí matka tak skončila nejen bez muže, ale navíc i ve vězení.

Čtěte také: Čím krutější, tím více fascinující: Expert líčí důvody, které lidi táhnou k tragédiím

Ve svých nejlepších letech si Puente mnoho času na svobodě neužila, prokládala ho lety strávenými za mřížemi. Jeden z trestů si odpykávala například i za provozování nevěstince. Stihla se ale také třikrát vdát a rozvést. Poslední manžel podal žádost o rozvod, protože mu došla trpělivost s její rozhazovačností. „Každý den chtěla nové punčocháče. Myslela si, že je bohatá,“ řekl Pedro Angel Montalvo, jak ho cituje deník SF Gate.

Vrah s maskou anděla

Na sklonku 60. let, když jí bylo 40, se Dorothea Puente rozhodla vyzkoušet novou taktiku. Bývala výrazná, ráda se extravagantně líčila i oblékala, ale tomu byl konec. Sama se přesunula do Sacramenta, kde začala nosit střídmé oblečení, přestala si barvit vlasy a novým známým a přátelům tvrdila, že je oddanou křesťankou.

Zdánlivě nevinně působící žena své historky podložila tím, že otevřela ubytovnu pro osoby na okraji společnosti. Přijímala bezdomovce, alkoholiky, ale i lidi s duševními či mentálními problémy. U tamních sociálních pracovníků si vybudovala tak dobrou pověst, že za ní klienty sami posílali. A několika z nich se domnělý azyl stal nakonec osudným.

První oběť a mrtvý přítel

V roce 1982 zemřela na ubytovně nájemnice Ruth Munroe. Koroner ve zprávě uvedl, že příčinou úmrtí bylo předávkování kodeinem a paracetamolem. Policie se při výslechu od Puente dozvěděla, že Ruth trpěla depresemi, byla zoufalá, psychicky labilní a pravděpodobně se předávkovala úmyslně. Smrt byla následně mylně označena za sebevraždu.

Čtěte také: Znásilnění, pojídání obětí i nečekaný intelekt. Sérioví vrazi, kteří vzbudili mimořádný odpor

Netrvalo ani měsíc, než se policie na ubytovnu vrátila poté, co 74letý důchodce přišel nahlásit, že ho majitelka zdrogovala a okradla. Dorothea byla stále ještě v podmínce za proplácení šeků s dávkami svých nájemníků, a tak byla odsouzena k pěti letům vězení. Odseděla si ale jen tři roky, během nichž si navíc prostřednictvím dopisů našla nového přítele.

Everson Gillmouth pro Dorotheu přijel před brány věznice a pravděpodobně si sliboval, že se s ní brzy ožení. Místo toho se po něm ale slehla zem, shodou okolností v době, kdy si Puente nechala při opravách ubytovny zkonstruovat také dřevěnou bednu pod záminkou, že do ní chce dát odpad, který následně vyveze. Bednu odvezla k řece Sacramento a o dva měsíce v ní policie nalezla tělo. Identifikovat Gillmoutha se ale povedlo až o tři roky později a po tu dobu jeho rodina dostávala dopisy, v nichž jim Puente popisovala, jak dobře se mu daří.

Spadla klec

Osudovou chybu Dorothea Puente udělala, když se zlými úmysly ubytovala muže jménem Alvaro Montoya. Ten byl vývojově postižený a jeho sociální pracovnice zalarmovala policii poté, co se jí několik týdnů neozval. Jeho poslední známá poloha ovšem byla právě na nyní už nechvalně proslulé ubytovně. Paní domácí tvrdila, že neví, kde je, ale povolila policii prohledání pozemku.

Čtěte také: „Bestie“ z Kolumbie popravila 200 dětí. Sériový vrah těsně před smrtí chtěl opustit vězení

Dorothea pravděpodobně nepočítala s tím, že policisté zamíří i na její dvorek. Tam si všimli rozhrabané půdy a během pár minut našli rozkládající se ženské tělo. Když na místo přijížděli další policisté a koroneři, vražedkyně využila rozruchu a odešla. Mezitím bylo pod zemí nalezeno dalších šest těl. Jedno bylo pohřbené tak dlouho, že se kolem něj obmotaly kořeny rostoucí broskvoně.

Rozzuření sousedi následně mluvili nejen s policií, ale také s médii. Prý je rozčiloval silný zápach, o jehož původu si mysleli své, i když jim Puente tvrdila, že jde jen o hnojivo. „Nedalo se to vydržet. Rozhodně jsme cítili něco mrtvého. Něco nasládlého a odporného,“ řekli deníku San Francisco Examiner. Majitelka domu navíc prý zuřila, když někdo vešel na její pozemek. „Nadávala tak, že by se červenal i námořník.“

Dorothea Puente se dokázala i přes mezinárodní pátrání dostat do Los Angeles a v baru si našla potenciální oběť v postarším gentlemanovi. Ten ji ale poznal z televize a zavolal policii. Následně byla obviněna z devíti vražd s tím, že své nájemníky omámila, uškrtila a poté pobírala jejich sociální dávky. Po měsíci jednání porota vynesla verdikt o vině ve třech z devíti bodů obžaloby. To stačilo k tomu, aby Dorothea ve vězení strávila zbytek života. Zemřela roku 2011 ve věku 82 let.

Zdroje: SF Gate, Oxygen True Crime, Crime Museum

Video, které jste mohli minout: Přežil vlastní smrt a vyhrabal se z hrobu. Příběh psa Bennyho otřásl veřejností

Eliška Reiglová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom