11. června 2023 06:00

Richard Lví srdce měl k noblesnímu muži daleko. Ve Svaté zemi se choval jako řezník

Slavný král Richard I. Lví srdce platí za v podstatě symbolickou postavu, statečného bojovníka a vladaře, který svou moudrostí zjednával v Anglii spravedlnost a pořádek. Tak ho alespoň známe z legend a popkulturních děl, především z filmů o Robinu Hoodovi. Z těch se ale málokdy dozvíme, jak moc vznešeného krále definovalo jeho vlastní ego, prchlivost a agresivita.

Krátce poté, co se Richard stal anglickým králem, rozhodl se vstoupit do dějin tak, že se zúčastní aktuálně probíhající třetí křížové výpravy. Už dva měsíce po korunovaci vyplul do Svaté země v doprovodu svého spojence, francouzského krále Filipa II. Augusta. Kvůli nepříznivému počasí ale musel cestou přezimovat na Sicílii. Zde vzalo přátelství s Filipem zasvé, jelikož francouzský král se zjevně zamiloval do Richardovy sestry Johany. Richard jejich vztah odmítl přijmout, a tak Filip Sicílii opustil. Než Richard pokračoval dál, oženil se s navarrskou princeznou Berengarií, s níž následně pokračoval do Svaté země.

Válečné zločiny krále Richarda

Jakmile Richard dorazil na místo, znamenalo to pro evropská vojska obrat. Richard měl hodně peněz, což znamenalo početnější armádu a lepší vybavení, zároveň měl taktický cit a patřičně bojovnou náturu. Brzy po příjezdu dobyl přístavní město Akkon, jež se kvůli přístupu k moři stalo důležitým strategickým místem. Svůj úspěch završil na tehdejší dobu rázným, na dnešní dobu zrůdným gestem.

Nechal přivést 2 600 muslimských zajatců, které křižáci získali, a nechal je svými muži povraždit. Vojska velitele Saladina, jenž křižákům vzdoroval, na masakr zareagovala okamžitým útokem, Richardova armáda však muslimským válečníkům odolala. Muslimové ale nebyli jedinými nepřáteli, které si Richard po svém příjezdu nadělal.

Čtěte také: Robin Hood: Odkud se slavný zbojník vzal a koho možná inspiroval?

Po dobytí Akkonu nechal po městě vztyčit korouhve svého vojska na věžích, aby bylo jasné, kdo má na vítězství největší zásluhu. Po obhlížení města ale uviděl něco, co ho zarazilo, korouhev, kterou nepoznával. Znak patřil rakouskému vévodovi Leopoldovi, jenž sice neměl nijak velké válečné zásluhy, ale na bojích se podílel, a tak mu nepřišlo nijak nepatřičné obsadit jednu z městských čtvrtí.

Richard na místě propadl vzteku, korouhev nechal srazit do bláta, podupat a vévodu zasypal nemístnými urážkami. Následně ostatním šlechticům uzmul válečnou kořist a rozdělil ji mezi svou armádu. Jak ale uvidíte ve filmu Richard Lví srdce: Uvězněný král na Prima Zoom, nadělal si tím dost nepřátel. Po návratu z výprav jej totiž Leopold na příkaz římského císaře Jindřicha VI. Štaufského zajal a uvěznil. Než Richard zaplatil výkupné 100 000 hřiven stříbra a splnil další podmínky uložené císařem, pobyl si ve vězení dva roky.

Zdroj: The Collector / Encyclopedia Britannica

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom