4. listopadu 2023 06:00
Adam Vala

Testy DNA potvrdily identitu ostatků moravských Přemyslovců. Objeveny byly i kosti nejbližší rodiny

O identitě nalezených ostatků archeologové spekulovali již v roce 2018, kdy byly nalezeny ve zdobené schránce. Až nyní ale mají odborníci stoprocentní jistotu a mohou se rovněž vrhnout na rekonstrukce obličejů některých z nalezených Přemyslovců.

V Klášterním Hradisku v Olomouci byly v roce 2018 ve schráně se znakem Přemyslovců objeveny kosterní pozůstatky. Už tehdy se mělo za to, že jde o ostatky knížete Oty I. a jeho vnuka Oty III., dokud však kosti neprošly podrobnou analýzou DNA, nikdo nemohl mít jasno.

Mohlo by vás zajímat: Zkáza Přemyslovců je dodnes opředena tajemstvím. Po zavražděném Václavu III. nezbyly ani ostatky

Výsledky po pěti letech

O pět let později jsou ale testy u konce a domněnky vyřčené archeology už při přepravě kostí do Prahy byly správné. Analýza DNA potvrdila, že se obraz Přemyslovců doplnil o další dva důležité dílky.

Jak pro Český rozhlas vysvětlil archeolog Jan Frolík z Archeologického ústavu v Praze, jde v podstatě o jediné moravské Přemyslovce, jejichž pozůstatky máme k dispozici. Ve schráně přitom nebyly jen jejich ostatky, ale také kosti manželek – Eufemie Uherské a Durancie z Kyjevské Rusi – spolu s kostmi jednoho ze synů Oty III Vladimíra nebo Břetislava.

Jak nicméně Frolík vysvětlil, ačkoliv jde o významný objev a důležitý bod v celém rodokmenu Přemyslovců, prázdná místa zůstávají, a to i kolem Oty I. Chybí totiž ostatky jeho otce, knížete Břetislava, který svou vládu začal v Olomouci, aby se následně ujal stolce v Praze. Jde tedy o jednu chybějící generaci, takže nově potvrzené nálezy nejde s předchozí známou linií těsně spojit.

Rekonstrukce obličejů jen u některých

Archeology ale tento problém příliš netrápí a soustředí se na nyní již identifikované kosti. Bohužel, pro očekávanou rekonstrukci obličejů se v případě obou panovníků dochovaly jen fragmenty lebek, takže je nelze za tímto účelem použít. Rekonstrukce se proto dočkají jen zmíněné manželky a syn Oty III.

Ať už ale další testy či výzkum dopadnou jakkoliv, kosti se nyní budou vracet na místo, kde byly nalezeny, tedy do Klášterního Hradiska, který Ota I. před tisíci lety sám zakládal.

Zdroj: Český rozhlas, Muzeum umění Olomouc

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom