22. září 2023 16:15

Král gangsterů opouštěl Alcatraz s mentální kapacitou dítěte. Většinu života ho trápila děsivá choroba

Al Capone, občanským jménem Alphonse Gabriel Capone, se stal synonymem pro americkou mafii v pohnutých letech prohibice.

Legendární Al Capone (*1899) vyrůstal v New Yorku, přesněji řečeno v Brooklynu v rodině chudých přistěhovalců z Neapole, kteří měli celkem devět dětí. Ve škole moc nepobyl, jeho studijní kariéra skončila už ve 14 letech poté, co při vyšetřování drobného průšvihu udeřil svou učitelku.

Přečtěte si také: Ikonický samopal Thompson si oblíbili především gangsteři

V té době už byl totiž budoucí symbol organizovaného zločinu členem hned několika pouličních gangů, jako byli South Brooklyn Rippers, Forty Thieves Juniors nebo James Street Boys. Kromě drobných krádeží a vloupaček Al Capone také pracoval na různých pozicích v cukrárnách, bowlingových hernách a v továrnách.

Tehdy také přišel ke své přezdívce Zjizvená tvář odkazující na výrazné jizvy táhnoucí se mu po obličeji. Pokud si ale myslíte, že šlo o důsledek nelítostné války gangů, jste na omylu. Al Capone jen coby barman v jednom nevěstinci nevhodnými komentáři na adresu ženy, která se do baru přišla bavit se svým bratrem, vyvolal banální bitku.

Nezůstalo ale jen u rvaček. Al Capone je podezřelý z mnoha vražd, které měl spáchat nebo nařídit za svého života v New Yorku a hlavně později v Chicagu, kam se přestěhoval. Žádná mu ale nebyla nikdy prokázána. Platí to i o takzvaném Valentýnském masakru, kdy 14. února 1929 v garážích v Chicagu nechal zřejmě právě Al Capone postřílet sedm členů konkurenčního irského gangu.

Vězeň z Alcatrazu

Skutečnost, že Al Capona za mříže nakonec dostali účetní, je dostatečně známá. Za daňové úniky padl 24. října 1931 rozsudek 11 let vězení, pokuta 50 000 dolarů plus 8 000 dolarů za soudní výlohy a k tomu 215 000 dolarů dlužné daně z let 1925–29. Al Capone nastoupil k výkonu trestu v Atlantě, podle dokumentu Alkohol, zločin a prohibice vysílaného na Prima ZOOM je ale mnohem známější jeho pobyt v Alcatrazu.

Mohlo by vás zajímat: Vězení, z něhož nebylo úniku. Slavný Alcatraz už je desítky let mimo provoz

Méně známá je skutečnost, že když byl 16. listopadu 1939 z vězení předčasně propuštěn, přirovnávali lékaři jeho mentální kapacitu k 12letému dítěti. Postupující demenci zavinila nemoc syfilis, kterou Al Capone onemocněl už v mládí. Jeho stav se dál zhoršoval a v roce 1947 někdejší král amerického podsvětí s nevratně poškozeným mozkem a v péči příbuzných zemřel na záchvat mrtvice, následný těžký zápal plic a infarkt. Bylo mu 48 let.

Zdroj: History Colored, History Extra

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom