23. května 2024 07:00

Karlovy Vary málem celé shořely. Obří požár zničil 224 domů, za pár dní byl na obloze divný úkaz

Město tehdy pomáhali hasit lidé z celého širého okolí. I přesto, že obrovský požár nakonec do večerních hodin zvládli, přišly Karlovy Vary o několik ikonických staveb. Na obnovu přispěl i tehdejší císařský pár.

Nikdo dodnes přesně neví, co přesně bylo příčinou, že ve městě začalo hořet. Podle toho, co zaznamenali kronikáři, se ale zlověstný tmavý dým poprvé objevil nad dílnou cínařského mistra Josefa Heolongöttera. Ta se nacházela v dnes už velice známém Domě u Tří mouřenínů.

Byla středa 23. května roku 1759, jedna hodina odpoledne, a jako na potvoru vál silný a prudký vítr. Kvůli němu netrvalo dlouho, a v plamenech se ocitl celý dům. A ještě kratší dobu trvalo, než plameny přeskočily i na sousední střechy.

Čtyři lidské oběti a přes dvě stě zničených domů

V té chvíli už se živel nedal jen tak zastavit. Místní se z počátečního šoku rychle vzpamatovali a ze všech sil se vrhli do boje s plameny. Postupně se přidávali další dobrovolníci ze všech okolních měst a vesnic a obyvatelé Lokte s sebou dokonce přivezli i velkou hasičskou stříkačku.

Oheň se nakonec povedlo zvládnout, a dokonce i poměrně rychle. Okolo šesté hodiny večer bylo po všem. Město ale bohužel plameny stihly úplně zdevastovat. Při požáru zemřeli čtyři lidé. Popelem lehlo celkem 224 domů, což byly v té době skoro dvě třetiny celého města.

Mohlo by vás zajímat: Banalita zažehla jeden z největších požárů v historii Prahy. V podezření byla i slavná rodina

Naprostá spoušť byla v oblasti současné Mlýnské kolonády. Shořela radnice, městská věž (dnes Zámecká věž) přišla o věžní hodiny… a žár dokonce roztavil všechny čtyři zvony v kostele svaté Máří Magdaleny.

Ufoni nad městem?

Už tak zkroušené a vyděšené obyvatele Karlových Varů jen pár dní po požáru ještě potkala podivná událost. Alespoň to píše server Kpufo.cz. Kronikáři prý zaznamenali, že na nebi nad shořelými troskami lidé viděli podivný úkaz, který jim přišel jako nějaké zlé znamení.

28. května, šestý den po velkém požáru, se mezi desátou a jedenáctou hodinou dopolední objevil na jasné a slunné obloze nad vyhořelými Karlovými Vary po dvakráte vždy na čtvrt hodiny pravidelný kruh bílého, jemně žíhaného povrchu, stál nehybně na místě v půli výše nebeské klenby a měl dva ohnivé plameny,“ mělo stát v rukopisné kronice karlovarských starostů Poltze a Deimela. „Tyto měly odhadem šíři prkna a byly od sebe vzdáleny přibližně sto kroků. Toto velké bílé kolo ztrácelo směrem k jihu svou zřetelnost, bylo však zjevně kulaté ve svém středu, kde se utvořila řádná duha. Dva ohnivé plameny každou chvíli měnily v duhové barvy a v hrozivou barvu ohně, na což všichni pohlíželi s hrůzou.“

Ani zlá znamení, ani fakt, že škody činily tehdy obrovskou sumu 364 tisíc zlatých, nezbrzdily snahu místních město obnovit, a tak se Karlovy Vary brzy opět začaly zvedat jako bájný fénix z popela. Na obnovu nakonec přispěl i tehdejší císařský pár, František I. Štěpán Lotrinský a Marie Terezie.

Zdroj: Karlovyvary.cz, L. Zeman: Průvodce architekturou Karlových Varů, KPufo.cz

Video, které jste mohli minout: Na požár v Českém Švýcarsku se nedalo připravit, řekl šéf hasičů. Přiznal, že vedení tápalo

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom