30. srpna 2024 10:29

Syn Julia Caesara a Kleopatry sdílel tragický osud svých rodičů. Nedožil se ani 18 let

Jen pár desítek let před začátkem našeho letopočtu bylo dění ve dvou velkých civilizacích, římské a egyptské, těsně provázané a zároveň nesmírně napjaté. Politické intriky, válečné konflikty, schopní vojevůdci a neschopní vládci přitom byli jen několika dílky obrovské skládačky, v níž svou velkou roli hrály také daleko intimnější vztahy.

Když římský vojevůdce Julius Caesar porazil egyptské jednotky a po několik měsíců trvajícím obléhání obsadil Alexandrii, dosadil manželku zabitého faraona Kleopatru VII. na egyptský trůn. Královna, jejíž jméno navždy zůstane symbolem krásy, měla na oko vládnout společně se svým teprve desetiletým bratrem Ptolemaiem XIV. Tím měla zůstat zachována ptolemaiovská tradice a udržena legitimita, formálně se navíc Kleopatra stala bratrovou manželkou.

Přečtěte si také: Nová rekonstrukce Caesarovy podoby je fascinující podívanou. Jak ve skutečnosti vypadal?

To jí ale rozhodně nebránilo si s Juliem Caesarem vyrazit na dva měsíce dlouhou cestu po Egyptě, kterou mnozí označují dokonce za svatební. V roce 47 před naším letopočtem se Kleopatře narodil syn. Aby nikoho nenechala na pochybách o tom, kdo je otcem, dala mu jméno Caesar.

Dítě lásky

Oficiálně se Kleopatra s Caesarem samozřejmě nikdy nevzali, Caesar byl v té době navíc dávno ženatý. Ani Kleopatřina syna vlastně nikdy za svého oficiálně neuznal, zároveň ale nikdy otcovství nevyvrátil. V Římě Kleopatřinu smělost přijali s velkými rozpaky a místo Caesar chlapci raději říkali zdrobněle Caesarion. Zato egyptský velekněz se toho nebál a v reliéfech a hieroglyfech uznal velkého Caesara za otce dítěte. Zároveň tehdy dvouletému chlapci potvrdil legitimitu faraona.

Připomeňte si triumfální příjezd Kleopatry a jejího syna Caesariona do Říma v nezapomenutelné scéně z filmu Kleopatra v hlavní roli s Elizabeth Taylor:

Bohužel, Caesar už neměl žít dlouho. V roce 44 před naším letopočtem se stal obětí atentátu a politická nejistota a nebezpečí donutily Kleopatru i s chlapcem prchnout z Říma zpět do Egypta.

Kleopatra reagovala rychle a nechala vyhlásit Caesariona egyptským králem. Známý je jako Ptolemaios XV. Filopatór Filometór Kaisarion (Bůh, který miluje svého otce a svou matku, Kaisarion – malý Caesar). Zhruba ve stejnou chvíli „záhadně“ zemřel dosavadní egyptský faraon a Kleopatřin formální manžel a zároveň bratr, Ptolemaios XIV.

Útěk a smrt

Další běh událostí je dobře známý. Kleopatra se provdala za římského vojevůdce Marka Antonia a měla s ním tři děti. Jejich manželství ale skončilo nešťastně, když Antoniův soupeř Octavianus přesvědčil římský Senát, aby Egyptu v roce 32 př. n. l. vyhlásil válku. V následujícím roce Kleopatra v bitvě u řeckého Actia osobně velela několika desítkám egyptských válečných lodí, které se spolu s Antoniovou flotilou utkaly s Octavianem. Bitva skončila porážkou egyptských sil a Kleopatra s Markem Antoniem uprchli do Egypta, kde oba v roce 30 př. n. l. spáchali sebevraždu.

Mladému Caesarionovi nemohlo po smrti Kleopatry pomoci nic. Marcus Antonius ho v době svého vztahu s jeho matkou prohlásil za právoplatného Caesarova syna a dědice, a Caesarův syn tak byl další politickou hrozbou pro Antoniova římského rivala a Caesarova adoptivního syna Gaia Octavia. Musel být odstraněn.

Mohlo by vás zajímat: Jako Kleopatra: Jihoafričan se nechal smrtelně uštknout hadem, aby nemusel do vězení

Římané nakonec dokázali 17letému mladíkovi překazit útěk do Núbie a v Alexandrii ho v srpnu roku 30 př. n. l. popravili. Ani Caesarovo, ani Caesarionovo tělo se nedochovalo. Potvrzení, zda šlo skutečně o otce a syna, se tak už nikdy nedočkáme.

Zdroj: National GeographicWorld History EncyclopediaBritannica.

Video, které jste mohli minout: Gladiátor vám lhal. Císař Commodus ve skutečnosti dopadl mnohem hůř

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský