27. června 2024 14:25
Adam Vala

Caesarův geniální obranný mechanismus není jen legendou. Nyní byl skutečně objeven

Předchůdce ostnatého drátu byl nalezen v Německu. Z čeho je vyroben a jak ho Caesar používal?

Gaius Julius Caesar byl geniální vojevůdce. Není sporu o tom, že proslul fantastickým citem pro taktický postup, dokázal své protivníky hnát do pastí, porážet je bez ohledu na přesilu a pokaždé překvapovat něčím novým. O své jednotky se ale uměl Caesar i skvěle starat a poskytovat jim takovou míru bezpečí, které se nedostávalo žádným jiným armádám. Důkazem budiž obrana táborů, které Římané rozbíjeli během svého tažení Galií, kde spoléhali na opevnění krytá několika příkopy a předchůdcem ostnatého drátu.

Předchůdce ostnatého drátu

Právě o systému ostrých dřevěných kolíků chránících vojenská opevnění psal Caesar ve svých Zápiscích o válce galské, až donedávna však museli archeologové zůstat jen u popisu. Jinak řečeno, nikdo dosud nepřišel s nálezem tohoto obranného mechanismu, což se ale změnilo díky iniciativě studentů z univerzity ve Frankfurtu nad Mohanem, jak ji popisuje Smithsonian Magazine. V oblasti Bad Ems, která je známá pro řadu zajímavých archeologických nálezů už od 19. století, objevili v jednom ze dvou nedávno objevených vojenských táborů ony dřevěné hroty.

Mohlo by vás zajímat: Nová rekonstrukce Caesarovy podoby je fascinující podívanou. Jak ve skutečnosti vypadal?

Jak je patrné z fotografií, hroty byly ve velkém množství umisťovány patrně na vrcholky opevnění nebo jako překážka vedoucí k příkopům a jejich úkolem bylo zabránit nájezdníkům dostat se do těsné blízkosti pevnosti. Dřevěné hroty byly navíc nalezeny s ohledem na své stáří v perfektním stavu a dávají tak prostor k dalšímu bádání a hlavně upřesňování toho, jak to ve vojenském ležení Římanů mohlo vypadat. Už samotný objev dvou opevnění ve zmiňované lokaci ale patřil v roce 2019 k převratným a dodnes ještě nebylo místo kompletně prozkoumáno.

Vše odstartovaly poznatky myslivce z roku 2016, který si na místě všiml podivné formace obilí. Podle jeho domněnky i skutečnosti, že byla oblast spojena s archeologickými vykopávkami už delší dobu, to mohlo poukazovat na jiné složení půdy nebo jednoduše deformaci krajiny, která nemusí být ze země patrná, a vše proto nahlásil vědcům ze zmíněné univerzity. Až v roce 2019 ale došlo na pozorování oblasti pomocí dronu, který odhalil dlouhý úsek stop, působících na první pohled jako stopy od traktoru. „Šlo ale ve skutečnosti o dvojitý příkop, který rámoval římský vojenský tábor,“ uvedli badatelé pro Live Science a odstartovali rozsáhlé vykopávky.

Uvidíme tedy, co dalšího nad rámec pozůstatků dvou táborů a Caesarova ostnatého drátu ještě přinesou.

Zdroj: LiveScience, Smithsonian Mag

Video, které jste mohli minout: Francie, Itálie i Československo. Atentátníci útočili na evropské politiky noži i pistolemi

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom